Türk Değirmencilik Sektöründen Rusya’ya 300 Milyon Dolarlık İhracat Hedefi

0
246
Türk Değirmencilik Sektörü

Üretiminin yüzde 90’ını ihraç ederek küresel pazarda yıllık 1 milyar dolarlık ihracat rakamını geçen yerli un, yem, tahıl işleme makinaları ve değirmen üreticileri, rotasını yaklaşık 130 milyon tonluk tahıl rekoltesiyle dünyanın en önemli ilk 5 üretici ülkesi arasında yer alan Rusya pazarına çevirdi.

Ortalama 130 milyon tonluk tahıl rekoltesiyle dünyanın tahıl deposu ülkeleri arasında yer alan Rusya, kendi tahılını kendi toprakları içerisinde işleyerek bitmiş ürüne dönüştürme yönünde attığı adımlar yerli üreticilerimize büyük potansiyeller sunuyor.

Sektörün dünyadaki en büyük fuarı olan İDMA; yerli un, yem, tahıl işleme makinaları ve değirmen üreticilerinden oluşan 200’ün üzerinde markayı, dünyanın tahıl deposu Rusya’da 5000’den fazla profesyonelle buluşturacak. Rusya Un ve Hububat İşletmeleri Birliği, Rusya Tahıl Birliği, Ulusal Yem Birliği, Bileşik Besleyiciler Birliği gibi Rusya’nın en önemli tahıl ve yem birliklerinin desteğini arkasına alan İDMA Rusya’da; yerli un, yem, tahıl işleme makinaları ve değirmen üreticileri 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor.

30 Kasım – 2 Aralık 2022 tarihleri arasında başkent Moskova’da gerçekleşecek İDMA Rusya, yeni tesis kuracak yatırımcıları, mevcut tesislerinin kapasitelerini büyütmek isteyen üreticileri ve sektörün tüm temsilcilerini bir araya getirecek.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre karabuğday, arpa ve yulaf üretiminde birinci, buğday ve çavdar üretiminde ise dünya üçüncüsü olan Rusya, yaklaşık 130 milyon tonluk tahıl rekoltesiyle dünyanın en önemli ilk 5 üretici ülkesi arasında yer alıyor.

Dünyanın en büyük yüzölçümüne (17 milyon km2’lik) sahip ülkesi olan Rusya’da sulanabilir arazilerin toplam tarımsal arazi içerisindeki payı 2008 yılında yüzde 2 seviyelerindeyken, 2010-2020 döneminde uygulanan toprak yenileme kalkınma programları kapsamında bu oran yüzde 8’e kadar yükseldi.

Özellikle tahıl ve bakliyat üretiminde son yıllarda uyguladığı başarılı uygulamalarla geçtiğimiz 10 yılda yüzde 118 oranında bir rekolte artışı yaşayan Rusya, küresel gündemde sürekli önemini artıran gıda krizi ve savunmacı gıda politikaları nedeniyle tarımsal üretimini bitmiş ürüne kendi topraklarında dönüştürme yönünde stratejik bir karar aldı.

Bu bağlamda un, yem, tahıl işleme makinaları ve değirmencilik sektöründe önemli know-how’a sahip yerli üreticilerimiz için Rusya öncelikli pazar olarak öne çıkıyor. Rusya’nın tahıl, bakliyat ve yem pazarının büyüklüğünün yanı sıra batı ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar, Türk un, yem, tahıl işleme makinaları ve değirmen üreticileri için büyük fırsatlar sunuyor.