İÇECEK SEKTÖRÜ ÜRÜN YERLEŞTİRMEYİ SEVDİ

0
2313

Dünyadaki reklam sektörünün son trendi olan “ürün yerleştirme”, ülkemizde de ekranlarda hızla yer alamaya devam ediyor. Reklam takibi konusunda hizmet veren Nar Ajans’ın, yılbaşından bu yana televizyonda yayınlanan ürün yerleştirme reklamlarını incelediği araştırmaya göre; ekranda yayınlanan programlar içinde toplam 755 defa ürün yerleştirme reklamı izlenirken, bu reklamların süresinin de 5,5 saati aştığı belirlendi.

Gelişen reklam sektörünün bir sonucu olarak ortaya çıkan ürün yerleştirme reklamlarını, 17 farklı sektörden seksene yakın markanın tercih ettiğinin ortaya çıktığı Nar Ajans araştırmasında, en çok ürün yerleştirme raklamını içecek sektörünün verdiği tespit edildi. Ocak ayından bugüne toplam 235 kez ürün yerleştirme reklamı yayınlanan içecek sektöründe ilk sırada Beypazarı ve Kınık maden suyu markaları bulunuyor.

Nar Ajans tarafından geliştirilen özel yazılım sistemi ile takip edilen ürün yerleştirme reklamlarında ikinci sırada iletişim sektörü yer alıyor. 1 Ocak’tan bu yana toplam 93 defa ürün yerleştirme reklamı yayınlanan iletişim sektöründe Turkcell ve Vodafone başı çekiyor. Mobilya, ev tekstili ve eşyası söktürünün toplam 90 ürün yerleştirme reklamı ile üçüncü sırayı aldığı aynı araştırmada, gıda sektörü 66 kez, otomotiv sektörü de 56 kez ürün yerleştirme reklamı vererek üst sıralarda yer aldı.

Sanal reklamların ürün yerleştirmedeki kullanımı da artıyor

Reklam sektörüne yeni bir soluk getiren ürün yerleştirme reklamları; ürünün senaryo içinde kullanılması, ürünün gösterilmesi ya da ana karakterle ilişkilendirilmesi gibi pek çok farklı şekillerde hazırlanabiliyor. Ajansın geçen 1,5 aylık araştırmasına göre, markaların 495 kez en çok ekran görüntüsü üzerinde ön planda yer alan ürün ve marka isimlerinin yerleştirildiği reklamları tercih ettiğini de ortaya çıkardı. Markaların ikinci sırada 355 kez tercih ettiği ürün yerleştirme reklamı ise, ürünün senaryo içinde pasif bir şekilde kullanıldığı tarz oldu. Dijital teknikler kullanılarak görüntü üstüne bindirilmiş sanal ürün yerleştirme reklamlarının sayısının da hızla arttığının ortaya çıktığı son araştırmada, bu tür reklamı tercih eden marka sayısının 100’e yaklaştığı belirlendi.

 

Kaynak: Interpress Medya