Tarım ve Gıdanın Sürdürülebilir Geleceği İçin

0
1783

Çalışmalarını “Sizin için iyi, Gezegen için iyi” misyonuyla yürüten Barilla Gıda, Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından “Gıda Sektöründe Değişim” temasıyla 17 Ekim’de 5’incisi düzenlenecek Sürdürülebilir Gıda Zirvesi‘nde tarım ve gıdanın sürdürülebilir geleceği için atılan adımları paylaşacak.

Gıda sanayi, perakendesi ve gıda hizmet sektöründeki değişimin tüm yönleriyle masaya yatırılacağı etkinlikte Barilla Gıda Genel Müdürü Piero Mirra, ‘Türk Tarımında Sürdürülebilirlik Sorunları ve Çözümleri’ başlıklı panelde, bu alanda gerçekleştirdikleri önemli projeleri katılımcılarla paylaşacak. The Economist Intelligence Unit (EIU) Editörü Martin Koehring ise Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı (BCFN) ile hayata geçirdikleri, dünyanın ilk ve en kapsamlı Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi’ni ve Türkiye’nin bu endeksteki performansını anlatacak.

Barilla Gıda, Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından bu yıl 5’inci kez düzenlenecek “Sürdürülebilir Gıda Zirvesi“nin altın sponsoru oldu. Gıda sistemlerinde sürdürülebilir dönüşümü ve iş modellerinde değişimi hızlandırmak amacıyla düzenlenen zirve; Tarım ve Orman Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası destekleriyle kapılarını aralayacak.

Bu yılki zirvede gıda sisteminin sorunlarına yeni çözümler getirmek için sürdürülebilir gıda tedariki ve tüketimi, tüketici davranışları, şeffaf ve sorumlu tedarik zinciri, döngüsel ekonomi, endüstri 4.0, ambalaj ve gıda atığı, perakende sektöründe dijitalleşme, yapay zekâ ve sektörün verimliliğini artıracak tüm konular, “Gıda Sektöründe Değişim” teması altında masaya yatırılacak. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde bu yıl ayrıca “Dünya Gıda Günü” buluşması da düzenlenecek.



SÖZLEŞMELİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM PROJELERİNİ PAYLAŞACAK

Çalışmalarını “Sizin için iyi, Gezegen için iyi” misyonu ile sürdüren Barilla, 17 Ekim’de gerçekleştirilecek Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde Türk tarımında sürdürülebilirlik sorunları ve çözümlerini ve dünyanın ilk ve en kapsamlı Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi ile Türkiye’nin bu endeksteki performansını katılımcılarla paylaşacak. Türk tarımında sürdürülebilirlik sorunları ve çözümlerinin masaya yatırılacağı oturumda Barilla Gıda Genel Müdürü Piero Mirra; ekilebilir tarım alanlarının her geçen gün azaldığı, ulaşılabilir ve sürdürülebilir gıda ihtiyacının daha da arttığı günümüzde, şirketin yürüttüğü Sözleşmeli ve Sürdürülebilir Tarım projelerinin detaylarını katılımcılara aktaracak.

Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Ege Bölgesi ardından üç yıldır Trakya’da sözleşmeli tarım çalışmalarını yürüten Barilla’nın bölgede neredeyse durma noktasına gelen makarnalık durum buğdayı üretiminde elde ettiği başarılı sonuçları paylaşacak olan Mirra, ayrıca durum buğdayı tarımının maliyetini ve çevreye etkisini düşüren sürdürülebilir modelin hem endüstri hem de tarım üreticileri açısından ne ifade ettiğini aktaracak.

Nüfus artışı, iklim değişikliği, insan sağlığı, kaynak yönetimi, sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği gibi birçok başlık altında Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden sektörün duayen isimlerini ağırlayacak zirvede, Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı (BCFN) ve The Economist Intelligence Unit (EIU) iş birliğiyle hayata geçirilen Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi ve Türkiye‘nin bu endeksteki performansı da değerlendirilecek.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne uygun bir metodoloji ışığında hazırlanan, dünya nüfusunun beşte dördünü ve gayrisafi küresel hasılanın yüzde 90’ından fazlasını temsil eden endekste 67 ülke yer alıyor.

Gıda ve beslenme açısından dünyanın en sürdürülebilir ülkelerini küresel ölçekte belirleyen endeks; “Sürdürülebilir Tarım”, “Beslenme Sorunları” ve “Gıda Kaybı ve İsrafı” olmak üzere üç temel başlıkta hazırlanıyor. Türkiye’nin de dahil olduğu, ülkelerin 38 gösterge ve 90 kriter üzerinden değerlendirildiği Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi’ni The Economist Intelligence Unit (EIU) Editörü Martin Koehring, “En İyi Gıda Nerede?: Küresel Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi” oturumunda yorumlayacak.