Gıda Bankası 30 Milyar Lira Kazandıracak

0
1595

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himaye ettiği gıda bankalarının sayısı 69’a çıktı. Gıda ve giyeceklerin isteyenlere iletilmesiyle 30 milyar tasarruf edilecek.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan‘ın eşi Emine Erdoğan‘ın himaye ettiği ve üretim sürecinde artan gıda, giyecek, temizlik ve yakacak malzemelerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak israfın önüne geçilmesini amaçlayan ‘gıda bankacılığında’ TBMM Dilekçe Komisyonu’nun raporu tamamlandı.


32 ilde pilot çalışmaların başlatıldığı bankadan yüz güldüren sonuçlar gelmeye başladı. Emine Erdoğan’ın bizzat yol haritasını belirlediği ve Türkiye’de gıdaya dair israfı ve atığı bitirmeyi, yüzlerce ihtiyaç sahibine de ulaşmayı hedefleyen gıda bankacılığı ile 32 ilde 69 banka kuruldu. Diğer illerde de kurulacak gıda bankası aracılığıyla yılda 30 milyar lira tasarruf hedefleniyor.

Paylaşmak kazançtır’ parolasıyla yola çıkıldı ve ‘gıda bankaları‘ faaliyete başladı. Belediyeler ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) bünyesinde faaliyetlerini yürüten bankalar ile üretici-bağışçı ve ihtiyaç sahipleri buluştu. Bağışçılar, çiftçiler, üreticiler, dağıtıcılar, perakendeciler, restoranlar ve toptancılardan gelen “gıda, giyecek, temizlik ve yakacak” malzemeleri, gıda bankacılığı yapan dernek, vakıf ve belediyeler aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Belediyeler aracılığıyla illerdeki tüm üretici, çiftçilerden toplanan atık gıdaların yüzde 60’ı dönüştürülecek.

2019 sonuna kadar banka sayısının 81’e yükseltilmesi planlanırken, 1-2 yıl içinde de 957 ilçenin tamamında söz konusu bankalar kurulacak. Fazla gıdanın değerlendirilmesiyle yıllık ekonomiye 30 milyar TL kazandırılacak.

Projeyle ‘Gıda, giyecek, temizlik ve yakacak‘ bulunduran bankalar ile işletmelerin stoklarındaki son kullanma tarihi yaklaşmış, paketleme veya üretim hatası bulunan, ihracat veya ihtiyaç fazlası maddeler ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırılıyor. 6 ay içinde 32 belediye atık gıdadan yüzde 30 geri dönüşüm ve ekonomiye girdi elde etmiş durumda.

Emine Erdoğan’ın yakın takibi ile kısa sürede 32 ilde hayata geçen bankalar daha çok belediyeler üzerinden hizmet veriyor. Sistem şöyle işliyor: O ildeki üretici, iş adamı, çiftçi kısaca bağış yapmak isteyen yapacağı yardımın beyanında bulunuyor. İhtiyaç sahibi de belediyeye dilekçe yazıyor.

Gıda bankasının ‘tespit‘ ekipleri aileyi evinde ziyaret ediyor, gerekli inceleme ve tespitlerden sonra kişiye ‘gıda bankası kartı‘ veriliyor, içine de gıda kredisi yüklüyor. Kişi elindeki kartla ilindeki gıda bankasına gidiyor. Market sistemiyle kurulmuş bankadan kredisi karşılığında yaklaşık 30-40 kalemde ürün alıyor. Kasada da kartından düşülüyor.

Diğer illerdeki kuruluş çalışmalarının sürdüğü bankalar; İzmir, Ankara, İstanbul, Konya, Osmaniye, Kilis, Karaman, Yozgat, Şanlıurfa, Tokat, Nevşehir, Mardin, Manisa, Kütahya, Konya, Adana, Kayseri, Kastamonu, Mersin, Isparta, Gaziantep, Eskişehir, Erzurum, Elazığ, Diyarbakır, Denizli, Çorum, Çanakkale, Malatya, Antalya, Afyonkarahisar, Kahramanmaraş ve Hatay‘da kuruldu. Rekor ise tüm ilçeleri dahil toplam 19 banka kuran Manisa’da.

Kaynak: yeniasir.com.tr Tülay Canbolat