Çiftçiye Faiz Darbesi! Sübvansiyonlu Tarımsal Kredilerin Faizleri İki Kat Arttı!

0
847
İcralık çiftçi

Ziraat Bankası sübvansiyonlu tarımsal kredi faiz oranlarını %9’dan %17’ye çıkardı. Tarım Kredi Kooperatifleri de faizleri aynı oranda artırdı.

Yüksek faizden dolayı borçları katlanan ve icralık olan çiftçiler, günlerdir borçlarındaki yüksek faize çözüm bulunmasını talep ettiği bir dönemde, sübvansiyonlu tarımsal kredilerin faiz oranları %9’dan %17’ye çıkarıldı. Sübvansiyonlu tarımsal kredilerde faizlerin %100’e yakın bir oranda artırılması, %100 faiz indiriminden yararlanamayacak yatırım ve işletme kredilerinde çiftçinin faiz maliyeti iki kat birden artmış olacak.

Ziraat Bankası sessiz sedasız sübvansiyonlu tarımsal kredilerin faiz oranlarında %100’e yakın artışa gitti 

Sübvansiyonlu tarımsal kredilerde faiz oranlarının belirleyicisi konumunda bulunan Ziraat Bankası; 4 Ocak’ta aldığı bir kararla, çiftçiye kullandırılan sübvansiyonlu tarımsal kredilerde faiz oranlarını %100’e yakın bir oranda artırarak, %9 olarak uygulanan faizleri %17’ye çıkardı. Yapılan bu faiz artışıyla birlikte, sübvansiyonlu tarımsal kredilerde faiz oranlarının, ticari faiz oranlarıyla neredeyse aynı seviyeye getirilmesi dikkat çekti.

%100 faiz indiriminden yararlanamayacak çiftçinin faiz maliyeti iki kat artacak

Ziraat Bankası’nın yaptığı bu faiz artışıyla birlikte sübvansiyonlu tarımsal kredilerde %100 faiz indiriminden yararlanamayacak işletme ve yatırım kredilerinde çiftçinin faiz maliyeti iki kat artmış olacak.

Faizler 2019’da düşürülmüştü  

Ziraat Bankası, sübvansiyonlu tarımsal kredilerin faiz oranlarını 2019 Kasım ayında %16’dan %12’ye, 2020 Ocak ayında ise %12’den %9’a düşürmüştü. Sübvansiyonlu tarımsal kredilerin faiz oranlarının birden iki katına yakın artırılması ekonomide yaşanan krizi gözler önüne sererken, pandemiden dolayı tarımsal üretimin öneminin daha da arttığı bir dönemde çiftçinin kullanacağı kredilerin maliyetinin artırılması dikkat çekti.

Küçük çiftçi limitlerin üstüne kredi kullandığında faiz gideri iki kat artacak

Sübvansiyonlu tarımsal kredilerde daha çok küçük çiftçilerin kullandığı yaygın bitkisel ve hayvansal kredilerde faiz indirimi %100 olduğu için çiftçiler; belirlenen limitler kapsamında kredi kullandığında faiz artışından olumsuz etkilenmeyecek. Ancak hayvansal kredilerde 100 bin lira, bitkisel üretimde ise 50 bin liranın üstünde kredi kullanılması durumunda çiftçinin faiz maliyeti iki kat birden artacak.

Kadın girişimci ve 40 yaş altı şartı %100 faiz indiriminden yararlanmayı imkansız kılıyor

Diğer yandan sübvansiyonlu kredilerde, çiftçinin % 100 faiz indiriminden yararlanmasının da belli kriterlere bağlandığı için bu kriterleri yerine getirmeyenlerin de ödeyeceği faiz miktarı artmış olacak. Örneğin birçok yatırım ve işletme kredisinde kadın çiftçi ve 40 yaş altı olma şartının getirilmesinden dolayı çiftçilerin tamamının %100 faiz indiriminden yararlanmasını imkansız kılıyor.

Tarım kredi kooperatifleri de faizleri yükseltti!

Ziraat Bankası’nın sübvansiyonlu tarımsal kredilerde faiz oranlarını artırmasıyla birlikte, Tarım Kredi Kooperatifleri de faiz oranlarını aynı oranda artırdı. Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliklerine gönderdiği yeni kararda, “Ortaklara kullandırılan sübvansiyonlu kredilere esas tarımsal faiz oranlarında, faiz oranlarının belirleyicisi konumunda bulunan Ziraat Bankası tarafından değişikliğe gidilmiş olup; 4 Ocak tarihi itibari ile tarımsal cari faiz oranı %17 olarak belirlenmiştir. Bu oran yalnızca yeni kullandırılacak krediler için geçerli olacaktır” denildi. Kaynak : TARIMDANHABER