AİHM Bursa Barosu’nun İznik Gölü Kıyısındaki Cargill Fabrikasıyla İlgili Başvurusunu Kabul Etti

0
1750

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bursa Barosu’nun İznik Gölü kıyısındaki Cargill fabrikasıyla ilgili başvurusunu kabul etti.

AİHM’nin İznik Gölü kıyısındaki Cargill fabrikasıyla ilgili kararını Bursa Barosu’nun eski başkanı Av. Ali Arabacı’nın kızı Elçin Arabacı, Twitter hesabından duyurdu.

“Bugün AIHM babam ve Bursa Barosu’ndan arkadaşlarının Bursa İznik Gölü kıyısında, tarım arazisi üzerinde kurulan #Cargill fabrikasının kuruluşu ve çalıştırılmasıyla ilgili hukuksuzluğu bildiren başvurusunu (başvuru no: 25680/05) haklı bularak, İznik Cargill fabrikasının halen çalıştırılmasının yasadışılığına hükmetti.”

Elçin Arabacı, “Karar 98’den beri verilen bir hukuk mücadelesinin sonucudur ve Türkiye’de yargı kurumlarının iflas ettiğinin beyanıdır aynı zamanda” yorumunu yaptı.

Karar ne diyor?

AİHM’nin başvuruyu kabul etmiş olması aslında Türkiye hükümeti aleyhine verilmiş bir karar. Cargill davaya konu olan fabrikanın sahibi ve işleticisi olmakla beraber herhangi bir yaptırımla karşı karşıya değil. TC kanunları çerçevesinde herhangi bir usulsüzlük ya da yasadışılık bulunmamasına karşın, hükümet fabrikanın izinlerini verdiği için AİHM tarafından suçlanıyor. Bu aşamada konunun nasıl çözüleceği son derece belirsiz. Her ne kadar bu karar bir Cargill karşıtı karar olarak sunulmaya çalışılsa da aslında bölgede faaliyet gösteren birçok fabrikayı da kapsıyor.