TRANS YAĞ NEDİR?

0
1907

Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu Banes hep duyup detayını bilmediğimiz trans yağın detaylarını açıklıyor.

Trans yağ, et ve tereyağı gibi hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunan bir tür yağ çeşididir. Trans yağların zararı anlatılmaya çalışılırken bu doğal yağlardan söz edilmiyor. Sözü edilen, zararlı trans yağlar, yani doğal olmayanlar, laboratuvarda üretilenler. Doğal sıvı bitki yağlarının, hidrojenasyon (hidrojen gazıyla muamele) yöntemiyle kimyasal yapısının değiştirilmesi olayıdır. Bu doğallıktan uzaklaştırılan yağların kullanılma sebebi, genelde yiyeceklerin bozulmadan uzun süre kalmasıdır.

 

Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu Banes

Anlayacağınız, mikroplar bile bu yağdan kaçmakta, bulunduğu yerde kolay kolay üreyememekte. En çok patlamış mısır, cips, kızarmış patates, bisküvi, çikolata, sütsüz krema, meyveli kek, börek, donmuş yemekler, dondurma ve hazır soslarda kullanılıyor. Bu saydıklarımı “Ben bunları evde yapamam. İçinde ne tür yağ olursa olsun (sorgulamadan, doğal olanını aramadan) hazır olarak alıp tüketmeye devam edeceğim” diyorsanız birazdan sayacağım hastalıklara davetiye çıkarmış
oluyorsunuz:

1. Kötü kolesterol (LDL) düzeyini artırarak damar sertliğini tetikliyor.
2. İyi kolesterol düzeyini düşürüyor.
3. Kanda trigliserit oranını yükseltiyor.
4. Şeker hastalığını başlatıyor.
5. Çeşitli kalp hastalıklarına sebep oluyor.
6. Omega 3 yağ asitlerinin işlevini bozuyor.
7. Hamilelikte bebek gelişimini engelliyor.
8. Alerjik reaksiyonları tetikliyor.
9. Hücrelerde mutasyona sebep olarak özellikle sindirim sistemi kanserlerini başlatıyor.
10. Obeziteye ve özellikle göbek bölgesinde yağlanmaya sebep oluyor.

Saydığım hastalıkların her geçen yıl üçe beşe katlanarak artışı tüm dünyanın dikkatini çekmekte. Bunların ana sebeplerinin başında, gerçekten de farkında olmadan yediğimiz doğallıktan uzak, kimyasıyla oynanmış yiyecekler geliyor. Nine ve dedelerimizin standart diyetlere uymayan yeme tarzlarına rağmen uzun seneler sağlıkla ve enerjiyle yaşamalarının en büyük sebebi, belki de tamamen doğal besinleri tercih etmeleridir. Bakalım bizim aklımız ne zaman başımıza gelecek.

Yazı: Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu Banes