Tarım Kredi İşlemlerinde KORBİS Dönemi

0
1111
korbis

Tarım Kredi, çiftçilerin hızlı ve kolay erişimle birçok işlemini yapabileceği Kooperatif Ortak Bilgi Sistemi’ni (KORBİS) hizmete aldı.

Tarım Kredi, ortaklarının, kooperatif ile ilgili bilgilerine hızlı ve kolay erişmelerine, çeşitli işlemleri mobil ortamda yapmalarına olanak sağlayan KORBİS‘i hizmete sundu. KORBİS sayesinde Tarım Kredi ortakları, borç ve birikimlerini online olarak görebilecek.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle artan dijital platformlara ayak uydurarak, çiftçilerin hızlı ve kolay erişimle birçok işlemini yapabileceği Kooperatif Ortak Bilgi Sistemi’ni (KORBİS) hizmete aldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Tarım Kredi, bilişim sistemlerinin kurumsal ihtiyaçlara cevap verebilmesi, iş süreçlerinin güvenli ve hızlı yapılmasını sağlama ve ortaklarını teknolojik gelişmelerden faydalandırma amacıyla başlattığı e-Dönüşüm çalışmalarına devam ediyor.

Ortakların kredi kullanma işlemlerini hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmelerinin yanı sıra sahada da yapabilmelerine imkan veren ve PTT işbirliğiyle hazırlanan Ortak Kart‘ı çiftçilerin hizmetine sunan Tarım Kredi, dijital dönüşüm çalışmalarında yeni bir aşamaya geldi. Devreye alınan KORBİS ile Türkiye’de dijital kooperatifçilik uygulaması başlatılmış oldu.

Çiftçilerin, Tarım Kredi ile ilgili bilgilerine hızlı ve kolay erişebilmesine, kooperatif ile ilgili işlerin mobil ortamda yapılabilmesine olanak sağlayarak ortaklara gelişen teknolojiyi kurumsal manada yansıtan KORBİS, bu kesimin kooperatiflerde kayıtlı bilgilerini anlık görebilmelerine imkan tanıyor.

Çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak        

KORBİS sayesinde Tarım Kredi ortakları, borç ve birikimlerini online olarak görebilecek, senet, kredi ve sermaye bilgilerini de anlık takip edebilecek.

Kooperatif ortakları uygulama üzerinden sözleşmelerini görebilirken kefil ve teminat durumlarını da kontrol edebilecek. Yapılan tüm alışverişleri izleme ve e-faturalara anlık ulaşma imkanı veren KORBİS ile çiftçiler, kesilen sigorta poliçelerini görebilecek, anlık sigorta teklifleri alabilecek.

Tarım Kredi ortaklarının kooperatif personeli ya da ziraat mühendisleriyle anlık yazışarak destek alabileceği ve çağrı merkezine ulaşabileceği uygulamayla, ürün değerlendirme ve üretim sözleşmeleri bilgilerine, yetiştirilen ürünlere ait çiftçi kayıt sistemi ve hayvan bilgi sistemi verilerine, Tarım Kredi Ortak Kart ile yapılan tüm işlemlere ve bakiye bilgilerine ulaşılabilecek.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, dijital dönüşümün son yıllarda tüm dünyada öneminin arttığına işaret etti. Bu gelişmeden tüm sektörler gibi tarımın da etkilendiğini dile getirdi. Dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında KORBİS’i çiftçilerin hizmetine sunduklarını belirten Poyraz, “KORBİS uygulamamızı geliştirme noktasında bazı alanlarda pilot çalışmalarımız da tamamlandı. Dijital çağa küresel düzeyde uyum sağlamak önemli yatırımlar gerektiriyor ve bu yatırımları yapıyoruz. Bu dönüşüm bizim için elzem bir durumdu. Üstelik tüm dünyada yaşanan koronavirüs salgını bu çalışmamızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi.

İlerleyen dönemde yeni özellikler

Poyraz, dijital dönüşümü hedefleyen yenilikçi ürünlerin etkili şekilde uygulanmasına çok önem verdiklerini vurgulayarak şunları kaydetti:

Bu kapsamda ortaklarımızı en iyi ürün ve hizmetlerimizle buluştururken, onlar için tarımsal üretimi sürdürülebilir ve kolay bir hale getirmeye çalışıyoruz. Çiftçilerimiz KORBİS‘in hayatı kolaylaştıran tüm özelliklerini kişiselleştirebilir ve uygulamamızı asistan olarak kullanabilirler. Bunun en güzel yanı ise tüm bu işlemleri bulundukları yerden ayrılmadan, evlerinden ya da tarlalarından akıllı telefonlarıyla yapabilirler.”

Poyraz, KORBİS uygulamasına ilerleyen dönemlerde;

  • uydudan tarla izleme sistemi,
  • hızlı anket, e-Devlet kullanıcı doğrulama,
  • sipariş yönetimi,
  • ürün ve toprak bilgilendirme sistemi,
  • sanal pos ile tahsilat işlemleri,
  • tarımsal hava bilgilendirme ve afet erken uyarı,
  • arayan ortağı tanı gibi özellikler ekleyeceklerini bildirdi.

‘Pehlivan07’ ile 100 milyon liralık katkı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bakanlığa bağlı araştırma enstitülerince geliştirilen “Pehlivan07” adlı silajlık mısır çeşidinin standart türlere göre %7.7 daha fazla verime sahip olduğunu, bu tohumların ekilmesiyle ekonomiye 100 milyon lira katkı sağlanacağını kaydetti.

Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamada, bakanlığına bağlı Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM) ve Mısır Araştırma Enstitüsünün işbirliğiyle geliştirilen “Pehlivan07silajlık mısır çeşidinin, 11 lokasyonda 2 yıl süren denemelerin sonunda Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü tarafından geçen yıl tescil edildiğini belirtti.

Silajlık mısırın hayvan beslenmesinde önemli rolü olduğuna işaret eden Pakdemirli,

Yeni geliştirilen ‘Pehlivan07‘ adlı silajlık mısır çeşidi, standart çeşitlere göre %7.7 daha fazla verime sahip. Böylece birim alandan daha fazla ürün alınacak ve hayvancılığımıza da önemli katkı sağlanmış olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Pakdemirli, yeni çeşidin üretim ve satışının ihaleyle 6 yıllığına özel bir firmaya devredildiğini belirterek, “Pehlivan07‘den 125 ton sertifikalı tohumluk üretilecek ve bu tohumların ekilmesiyle de ülke ekonomisine yaklaşık 100 milyon liralık katkı sağlanması öngörülüyor” ifadesini kullandı.