Pazar Atıkları Tarımla Sofralara Dönüyor

0
1593
Tarımla Sofralara Dönüyor

Beykoz’da temiz ve sürdürülebilir çevre için pazarlardan ve işletmelerden toplanan organik atıklar tarımda toprak iyileştirici kompost ve solucan gübresi olarak doğaya, ardından sağlıklı gıdalara dönüşüp sofralara dönüyor. 

Beykoz Belediyesi tarafından “Sıfır Atık” hedefleri doğrultusunda geliştirilen “Ardıç Sofrası Projesi” kapsamında pazarlardan toplanan sebze-meyve gibi organik atıklar büyük kompost makinelerinde kolayca işlenerek, Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’nde toprakla buluşuyor.

Ayrıca oluşturulan kompost solucanlara mama olarak verilerek elde edilen solucan gübresi meyve sebze yetiştiriciliğinde kullanılıyor.

Doğadan Doğaya Dönüşüm 

Sofradan Toprağa, Topraktan Sofraya” armağan olan proje sayesinde organik atıkların depolama sorunu ortadan kalkarken, ekonomiye katkı sağlanıyor, kompostla yetişen birçok sebze ve meyve sağlıkla mutfaklara giriyor.

Beykoz Belediyesi’nin örnek bir sıfır atık uygulaması olarak geliştirdiği proje kapsamında 2020 yılında 5 ton kompost ürünü ve 3,5 ton solucan gübresi elde edildi ve meyve bahçesinde mevsimlik meyve ve sebze üretiminde kullanıldı.

İhtiyaç Sahiplerinin Sofralarına Ulaşıyor 

Ardıç Sofrası, örnek bir yerinde geri dönüşüm uygulaması olarak doğaya can verirken sosyal yönüyle ilçedeki ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor.

Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’nde yetişen domates, salatalık, kıvırcık, brokoli, enginar gibi çeşit çeşit sebze ve mevsimlik meyveler görevliler tarafından özenle toplanarak hijyen kuralarına uygun olarak Beykoz Belediyesi’nde kaydı bulunan ihtiyaç sahiplerine teslim ediliyor.

Proje Döngüsü Nasıl İşliyor?   

Pazar yerlerinden ve işletmelerden düzenli periyodla alınan organik atıklar Beykoz Belediyesi ana kompost makinesinde işleniyor.

Oluşan kompostun bir kısmı solucanlara mama olarak verilerek solucan gübresi elde ediliyor.

Toprağa bereket katan kompost ve solucan gübresi, Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’ne teslim ediliyor.

Solucan Gübresi Nedir? 

Kompost ürününü ayrıştırılarak solucanların sindirim sistemlerinden geçirilmesi sonucu elde edilen organik gübredir.

Solucan Gübresinin Faydaları Nelerdir?

  • Bitki büyümesinde düzenleyici etki sağlar.
  • Bitkilerde biyolojik direnç geliştirme yeteneği sağlar.
  • Zararlı saldırıları azaltma yeteneği sağlar.
  • Bitki hastalıklarını baskılama yeteneği sağlar.

Kompost Nedir? 

Bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozunarak bir tür toprak iyileştirici ürüne dönüşmesi olayına kompostlaşma denir.

Kompostun Faydaları Nelerdir?

  • Toprağın boşluk hacmini arttırır
  • Toprağın işlenmesini kolaylaştırır
  • Zeminin su tutma kapasitesini arttırır
  • Toprağın havalandırılmasını kolaylaştırır
  • Bitki kök büyümesini teşvik eder
  • Yetiştirilen bitkilerin; daha sağlıklı, hastalıklara ve zararlılara karşı daha dayanıklı olmasına olanak sağlar.