Yeni rapor yayınlamadan önce geçen sene açıklanmış olan Perakende ve Alışverişçi Trendleri raporuna yeniden bir göz atalım istedik. Zorlu bir ekonomi yıılının ardından bakalım bu sene neler değişecek. Benzer raporları gidahaberi.com’da vermeye devam edeceğiz.
….
Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Nielsen tarafından açıklanan 2017 Yılı FMCG Perakende ve Alışverişçi Trendleri Raporu perakende sektörü ile ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Rapor, Gıda Perakendecileri Derneği 4. Ortak Gelişim Kongresi’nde Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan ve Perakendeci Hizmetleri Direktörü Tamer Gülsaç tarafından sunuldu.
Modern satış kanalları, 4 kata yakın bir artış kaydetti.
Nielsen’in raporunda ülkemizde ortalamada 225.000 civarında alışveriş noktası olduğu, son 12 yılda ise modern kanaldaki mağaza sayısının yaklaşık 4 katına çıktığı, geleneksel noktaların ise güç kaybettikleri ve giderek azaldıkları gözleniyor.
İndirim marketleri yükselişte…
Modern kanal mağaza açılış hızlarına bakıldığında son 3 yıllık dönemde her 3 zincir grubunda da belirgin artışlar olduğu görülüyor. Geçen yılla bu yıl kıyaslandığında ise ulusal zincirlerin %1, indirim marketlerinin %16 ve lokal zincirlerin %4’lük mağaza sayısı artışı kaydettikleri ifade ediliyor.
Geleneksel kanal pay kaybediyor…
Pazar büyümesi kanallar açısından değerlendirildiğinde, indirim marketlerinin de dahil olduğu 400 m2 altı marketlerin %26, parfümeri zincirlerinin ise %30 büyüme ile öne çıktıkları ve toplam içerisindeki ağırlıklarını artırdıkları görülüyor. Geleneksel kanalın ise toplam büyümenin altında kalarak, pay kaybetmeye devam ettiği gözlemleniyor.
Hızlı tüketim ürünleri pazarı %14 büyüdü…
Toplam FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) pazarında sigara ve alkol ürünleri hariç kategorilerde %14’lük bir ciro büyümesi göze çarpıyor. Nielsen’in raporunda, toplam %14’lük büyümenin 8 puanının fiyat değişiminden, 6 puanının ise hacim artışından kaynaklandığı ifade ediliyor.
Fiyat artışı az olan, pratik ürünler öne çıkıyor…
2017 yılının gelinen bölümünde öne çıkan kategorilere bakıldığında, fiyat artışı daha sınırlı olan ve tüketiciye kolaylık sunan kategorilerin daha çok büyüdüğü görülüyor (dondurulmuş gıda, paketli ekmek, hazır puding).
Avokado ve ananas tüketimi ağırlık kazandı…
Nielsen’in raporunda sebze ve meyvelerin kategori performansları da dikkat çekiyor. 2017 yılının ilk 8 aylık döneminde özellikle avokado ve ananas gibi sürpriz ürünlerin toplam kategori içerisinde ağırlık kazandığı görülüyor. Limon, kavun ve kiraz gibi meyvelerin büyümelerinin ise toplam kategorilerin altında kalarak pay kaybettikleri gözleniyor.
Süpermarket enflasyonu %13.2…
Nielsen’in raporundaki ağustos ayı rakamlarına göre toplam süpermarket enflasyonu %13.2 olarak gerçekleşti. Gıdada özellikle alkolsüz içecekler ve süt ürünlerinin, enflasyonu yukarı çeken kalemler olduğu belirtilirken, gıda dışında ev temizlik ürünlerinin de belirgin artış kaydettiği ifade edildi. TÜİK tarafından açıklanan gıda ve alkolsüz içecek enflasyonuna bakıldığında da açıklanan gıda enflasyon rakamının Nielsen’in bulgularına paralel olduğu ve geçen yıla göre artış gösterdiği görülüyor.
Tüketicilerin gıda fiyatları artış algısı %69’dan %90’a yükseldi…
Nielsen’in raporunda artan fiyatların tüketicide yansıma bulduğu ve sonuç olarak tüketicilerin promosyona daha fazla duyarlılık gösterdikleri görülüyor. Nielsen Perakende ve Alışverişçi Trendleri Raporu’nun 2016-2017 sonuçlarına göre, tüketiciler arasında gıda fiyatları artış algısı çok ciddi bir yükselişle %69’dan %90’a yükseldi. Paralel biçimde promosyon duyarlılığı da %58’den %84’e çıkarak çok önemli bir artış ortaya koydu. Ayrıca, tüketicilerin düşük fiyat için daha büyük paket almaya başladıkları ve ucuz markalara artan oranda yöneldikleri de raporun dikkat çeken sonuçlarından… Artan fiyatların da etkisiyle fiyat indirimleri en çok tercih edilen promosyon olarak öne çıkıyor.
Büyük gramaj ürünlerin ciro payı %58…
Kategorilerin gramaj değişimlerine bakıldığında enerji içecekleri, cipsler, ayran, sakız, dondurma gibi kategorilerde büyük gramaja geçiş trendi görülürken; sabun, duş jeli, bebek bezleri, deterjan ve diş macunu kişisel bakım/temizlik ürünlerinde küçük gramaja geçiş trendi göze çarpıyor. Genel olarak büyük/küçük gramaj dengesi göz önünde bulundurulduğunda ise büyük gramajların ciro payı %58 olarak öne çıkıyor.
FMCG pazarında %14’lük ciro büyümesinin 9 puanı yeni lansmanlardan…
Yine Nielsen’in raporuna göre FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) pazarında sigara ve alkol ürünleri hariç kategorilerde %14’lük ciro büyümesinin 9 puanı yeni lansmanlardan gelirken, 5 puanı mevcut ürünlerden geldi. En çok inovasyon yapılan kategoriler ise gıdada cipsler, dondurmalar, ketçap, mayonez, çikolata kaplamalar, kahvaltılık gevrekler ve kuru yemişler… Gıda dışında ise şampuan, cilt bakım ürünleri, bulaşık deterjanları ve diş macunu kategorileri inovasyonda öne çıkıyor.
En başarılı inovasyonlar arasında 2 Türk markası…
Nielsen’in Avrupa’da 2016 yılının en başarılı inovasyonlarını belirleyen Avrupa Çığır Açan İnovasyonlar Raporu’na bakıldığında görsel ve fonksiyonel olarak rekabetten ayrışma, tüketiciye özgün bir fayda sunma ve benzeri pek çok boyutun ürün başarısında belirleyici olduğu görülüyor. En başarılı inovasyonlar arasında ise O’lala Sufle ve Süt Burger gibi 2 Türk ürünü bulunuyor.