Kahve Dünyası, yedi bölgenin Türk kahvesi haritasını çıkardı

Kahve Dünyası, yayımladığı araştırma ile yedi bölgenin Türk kahvesi haritasını ortaya çıkardı! 5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü nedeniyle yapılan araştırmaya göre, her 100 kişiden 95’i Türk kahvesini seviyor. Türk kahvesi en çok Ege’de tüketilirken tüm bölgelerde en çok köpüklü ve orta şekerli kahve tercih ediliyor.

0
1948

Kahve Dünyası, Türk kahvesi tüketim alışkanlıklarına yönelik gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını yayımladı. Türkiye genelinde bin kişiyle görüşülerek gerçekleştirilen araştırmadan dikkat çekici sonuçlar çıktı.

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü nedeniyle yapılan araştırmaya göre, Türkiye’deki her 100 kişiden 95’i Türk kahvesini seviyor. Kahve içenlerin yüzde 77 gibi çok büyük bir çoğunluğunun seçimi Türk kahvesi olurken bunu filtre kahve ve latte- cappucino takip ediyor.

Türkiye’de günde ortalama bir fincan (1,02) Türk kahvesi içiliyor. Günde 2 ila 3 fincan Türk kahvesi tüketenlerin oranı Ege Bölgesi’nde yüzde 34’ü buluyor. Marmara Bölgesi yüzde 40 ile günde bir fincan Türk kahvesi keyfi yaparken Karadeniz Bölgesi’nden araştırmaya katılanların yüzde 24’ü ‘nadiren’ Türk kahvesi içtiğini belirtiyor. Türk kahvesinin en az içildiği bölge ise 0,73 fincan günlük ortalama ile Doğu Anadolu.

Yedi bölgenin ortak kararı: Orta şekerli

Kahve Dünyası’nın gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Türk kahvesi yüzde 55 gibi büyük bir oranla orta şekerli içiliyor. Tüm bölgelerde en çok orta şekerli içim tercih edilirken Marmara’da ikinci sırayı yüzde 39 ile sade alıyor. Şekerli kahve seven bölgeler Güney Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz olarak sıralanıyor. Çok şekerli Türk kahvesini ise 100 kişiden yalnızca 2’si tüketiyor.

Öğle ve akşam saatlerinde kahve keyfi

Türk kahvesinin en çok içildiği zaman dilimi yüzde 37 ile akşam olurken bu oranı yüzde 35 ile öğle yemeği sonrası takip ediyor. Egeliler kahveyi sabahla öğle yemeği arasında seviyor. Gece saatlerinde Türk kahvesi tüketiminin en fazla olduğu bölgeler ise Güney Doğu Anadolu ve İç Anadolu.

Kahvenin yanında çikolata

Araştırmaya katılanların yüzde 42’si, Türk kahvesinin yanındaki favori ürünlerinin çikolata olduğunu belirtiyor. Çikolatayı en çok sevenlerin şekerli Türk kahvesi içenler ve öğrenciler olduğu görülüyor.

Kadınlar arkadaşlarıyla, erkekler aileleriyle!

Türkiye’de Türk kahvesi en çok aile ve arkadaşlarla birlikte içiliyor. Kadınların yüzde 57’si Türk kahvesini arkadaşlarıyla erkeklerin yüzde 63’ü ise aileleriyle birlikte içmeyi tercih ediyor. Araştırmaya göre, Türk kahvesini en çok kadınlar tüketiyor. Öyle ki, Türk kahvesinin günlük tüketimi kadınlarda 1,15 fincan iken erkekler 0,9 fincanda kalıyor.

Kaan Altınkılıç: Hedefimiz Türk kahvesi geleneğini yaşatmak ve dünyaya tanıtmak

Kahve Dünyası Şirket Yönetiminden Sorumlu Altınmarka Grup Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Altınkılıç, Türk kahvesi araştırmasının sonuçlarını değerlendirdi. ‘Türk Kahvesi ve Geleneği’nin 2013 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine girdiğini ve bu nedenle 5 Aralık tarihinin Dünya Türk Kahvesi Günü olarak kutlandığını hatırlatan Altınkılıç, “Kahve Dünyası olarak kuruluşumuzdan itibaren en değerli kültürel miraslarımızdan biri olan Türk kahvesi geleneğini yaşatmayı ve tüm dünyaya tanıtmayı hedefledik. 14 yıl önce ilk mağazamızı açtığımızda Türk kahvesi ev dışında çok fazla tercih edilen bir kahve çeşidi değildi. Bu kültürü evden dışarıya çıkarabilmek için Kahve Dünyası olarak çok ciddi çalışmalar yaptık, gerçekleştirdiğimiz araştırmanın sonuçları da bunu önemli ölçüde başardığımızı gösteriyor. Bugün Kahve Dünyası mağazalarında her iki masadan birinde mutlaka Türk kahvesi siparişi veriliyor. Özellikle 18 – 35 yaş grubunun Türk kahvesine göstermiş olduğu ilgi bizi çok sevindiriyor” dedi.

 

http://foodinlife.com.tr