Histidin ne işe yarar? Hangi besinlerde histidin var?

0
706

Histidin mucize yapıtaşı amino asitlerden ikincisidir. Metabolik olarak insan vücudunda yapılamadığı için gıdalarla dışarıdan alınması gereklidir. Histidin, çok zengin ve farklı reaksiyonların oluşumunu sağlayan önemli bir amino asittir.

Histidin ne işe yarar?

  • Uyku ve uyanıklığın oluşturulmasında (beyinde),
  • Vücudun savunma sisteminin saldırı altında olduğu bölgeye asker hücrelerin gelmesini sağlamakta,
  • Demir, bakır, molibden, çinko ve manganez gibi elementlerin düzenlenmelerine yardımcı olmakta,
  • Kanın ph düzeyini ayarlamakta,
  • Doku ve yaraların tamirini yapmakta,
  • Vücudun maruz kaldığı ağır metalleri vücuttan uzaklaştırmaya kadar çok çeşitli işlevleri bulunan histidin, özellikle kısa süreli hafıza işlevinin oluşumunun temel taşıdır.

Histidin eksikliği birçok sağlık problemine neden olur?

Mide asit salgısının oluşumunun uyarılmasından, barsak hareketinin düzenlenmesine, seksüel arzu ve isteğin sağlanmasından, kan hücrelerinin hemoglobin yapımına kadar ana reaksiyonların tam merkezinde olan histidin eksikliğinde; büyüme ve gelişme geriliği, hafıza yetersizliği, cinsel fonksiyon bozuklukları görülür.

Histidin hangi besinlerde bulunur?

Ayrıca alerjik hastalıklarda da önemli fonksiyonu olan histidin; kırmızı et, kümes hayvanları, özellikle mercimek ve soya gibi baklagiller, yumurta, kinoa, pirinç, yulaf gibi tahıllar ve yer fıstığında çokça bulunur.

Bunları takviye olarak alabilirsiniz fakat en iyi ve güvenli yol; doğru besin kaynaklarından protein ağırlıklı besin tüketimini sağlayarak bu eksikliği hiç oluşturmamaktır.

Vejetaryen bireyler de baklagil (mercimek/fasulye vb.) ve tahıl (kinoa, karabuğday vb.) tüketimini artırarak bu durumu çözmüş olur.

Histidin; ciddi anlamda yaşlanma karşıtı ve özellikle ciltte gençliğe dönüşümü hızlandırıp, uzun yaşamın kapısını aralayan önemli bir amino asittir. Gençliğinizin uzun yıllar kalıcı olması dileklerimle, aydınlık huzurlu günler diliyorum.