FAO’dan Üreticilere Arılı Kovan Desteği!

0
1007
ari-kovanlari

FAO, Konya ve Karaman’ın köylerindeki üreticilere 400 adet arılı kovan ve malzeme dağıttı

BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO, “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım” projesi kapsamında, Konya ve Karaman’da üreticilere 400 adet arılı kovan ve malzeme dağıttı.

FAO’nun Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürüttüğü ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından fonlanan; ‘Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım’ projesi kapsamında temin edilen 400 adet arılı kovan ve ekipman, 2018 ve 2019 yıllarında Ereğli Entegre Orman Yönetimi Planı arazi çalışmaları sürecinde belirlenen köylerde faydalanıcılara dağıtıldı.

Her köyden 10 haneye arılı kovan ve malzeme verildi

Karaman’ın Ayrancı ilçesine bağlı Berendi ve Kıraman köyleri, Konya Emirgazi ilçesine bağlı Öbektaş köyü ve Halkapınar ilçesine bağlı İvriz köylerine; her köyden 10 haneye 10’ar kovan olmak üzere toplam 400 adet arılı kovan ve yardımcı ekipman dağıtıldı. Dağıtım, özellikle arıcılığın yoğun olarak yapıldığı ilçe ve köylerde gerçekleşti.

Hem yöre halkına bir gelir kaynağı hem de arıların biyolojik çeşitlilik ve doğal denge açısından ekosistemde kilit öneme sahip olması sebebiyle ön plana çıkan Arıcılık, yöre haklı için doğrudan gelir getirmesi yanında, biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi, gıda güvenirliliğinin sağlanması noktasında önemli bir işleve sahip.

Doğadaki tozlaşmanın %85’i arılar tarafından gerçekleştiriliyor


Arıcılığın bal ve diğer arı ürünleri dışındaki bu katkıları, arıların yaptığı polinasyonun (tozlaşmanın) doğal sonucu. Doğadaki tozlaşmanın %85’i bal arıları tarafından gerçekleştiriliyor. Arıcılık faaliyetleri tozlaşma yoluyla biyolojik çeşitliliğin korunmasını sağlayarak ve bitki varlığını çoğaltarak, erozyonla mücadele ediliyor. Ve su rejiminin korunmasına da önemli katkılar sağlıyor.

Bal ve diğer arı ürünleriyle kırsal kalkınmaya doğrudan etkisi olan arıcılık, ekolojik yararlarıyla birlikte iklim değişikliğinin önlenmesinde büyük rol oynaması nedeniyle, arıcılığın geliştirilmesi, iklim dostu tarım uygulamaları arasında yer alıyor.

Üretici ve tüketici arı ürünleri konusunda bilinçli değil!

Bal dışında kalan diğer arı ürünleri (polen, arı sütü, arı pastası, balmumu, propolis, arı zehri, oğul, ana arı) konusunda, üretici ve tüketici yeterince bilinçli değil. Ülkemizde bal dışındaki arı ürünlerinden polen ve propolis üretimi son beş yılda artsa da, üretim miktarları henüz çok az.

Tarımsal üretimde polinasyon yoluyla verimin artırılmasında da arılardan yeterince faydalanılmıyor. Bu nedenle, FAO’nun arılı kovan dağıtımında, Gaziantep Arıcılar Birliği Başkanı Nebi Koca tarafından arıcılığın önemi, teknik arıcılık için gerekli koşullar, arı hastalıkları, arı ürünleri ve insan yaşamına olan faydaları konularında günlük temel arıcılık eğitimi de verildi.

FAO’nun desteğinden memnuniyetlerini dile getiren Berendi köyünden arı üreticisi Saygun Ezer, kendisinin 7-8 adet kovanının olduğunu, ilave 10 kovan ile birlikte çok sevdiği arıcılıkla daha fazla ilgilenme fırsatı bulacağını söyledi.

Kıraman Köyü Muhtarı Durmuş Güney kendileri için desteğin çok faydalı olacağını belirtirti. Öbektaş Köyü Muhtarı Özlem Çelik de köylerindeki bitki çeşitliliğinin arıcılık için çok uygun olduğunu söyledi. Çelik, verilen bu imkânın kendileri için çok önemli olduğunu ifade etti.