Emziren Annelere Sağlık Ve Enerji Dolu Beslenme Önerileri…

0
253
EMZİREN ANNELERE SAĞLIK VE ENERJİ DOLU BESLENME ÖNERİLERİ

Yeni doğan bir bebek için en ideal besin anne sütüdür. Bebeğin özellikle ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi öneriliyor.

Çünkü anne sütünün içeriği bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak yapıdadır. Ancak annenin bu dönemde sağlıklı, doğru ve yeterli beslenmesi büyük önem taşıyor. Böylece anne yeterli ve dengeli beslendiğinde; bebeğin bağışıklık sistemi, sağlıklı büyüme ve gelişmesi tamamlanmış oluyor. Sağlıklı bir lohusalık ve emziklilik dönemi geçiren annenin ise bedensel ve ruhsal açıdan sağlığı korunurken, duygusal açıdan tatmin olarak süt üretimi ve emzirmeye olan güveni de artıyor. Emzirme dönemde annelerin besin ve enerji ihtiyaçlarını mutlaka karşılaması gerektiğinin altını çizen Datça Murat Çiftliği Sağlık Danışmanı ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Tapik, emziren anneler için beslenme önerisinde bulunuyor.

Yeterli ve dengeli beslenme özen gösterilmeli

Emzirme döneminde anneler kendi vücutlarındaki besin depolarını dengede tutmak ve salgıladığı sütün karşılığı olan enerji, protein, mineral ve vitaminleri almak için yeterli ve dengeli beslenmelidir. Her gün 750- 800 ml süt üreten annenin artan enerji gereksinimi günlük beslenmesine ilave olarak 500 kalori ve 20 g ek protein ile desteklenir. Bu nedenle protein, karbonhidrat, yağ, demir, kobalt, bakır, krom, manganez, iyot, selenyum, çinko ve vitaminler gibi makro ve mikro besin öğeleri yeterli miktarda alınmalıdır.

Su tüketimine dikkat!

Anne sütünün yüzde 87’si sudan oluşuyor. Böylelikle anne sütü, bebeğin besinsel ihtiyaçları yanında su ihtiyacını da karşılıyor. Annenin su tüketimine bağlı olarak süt miktarının doğrudan artacağını belirten Uzman Dr. Hüseyin Tapik, “İnsan sağlığı açısından büyük fayda sağlayan su tüketimi lohusalık döneminde daha da önem kazanıyor. Su tüketiminiz ne kadar fazlaysa süt üretiminizde o kadar fazla olacaktır. Bu nedenle emziren annelerin öncelikli olarak su tüketimini artırmalı gerekiyor.” dedi.

Et, süt ve süt ürünleri mutlaka tüketilmelidir

Başta protein olmak üzere kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, vitamin ve folik asit gibi birçok vitamin ve mineral içeren et, süt ve süt ürünleri mutlaka tüketilmelidir. Özellikle bütün gün doğada otlayan hayvanlardan elde edilen hayvansal ürünlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Aynı zamanda protein, D vitamini ve omega 3’ün ana kaynağı olan balık da öğünlerde tercih edilmelidir. Bununla birlikte bitkisel protein olarak bilenen tahıllar, karabuğday, mercimek, chia tohumu, bezelye, kinoa, yulaf ve ıspanak da öğünlerde yer almalıdır.

Mevsimsel meyve ve sebzeler olmazsa olmaz…

Vücudun sağlıklı çalışmasına ve hastalıklardan korunmasına yardımcı olan sebze ve meyveler de mutlaka tüketilmesi gereken bir diğer besin grubu… Vitamin ve mineral gereksinimin doğal besin kaynakların alınması gerektiğini altını çizen Uzman Dr. Hüseyin Tapik, “Mevsimsel sebze ve meyveler tüketilerek vücudun vitamin ve mineral ihtiyacı en doğru şekilde karşılanmalıdır. Kış mevsiminde severek tüketilen ve vitamin deposu olan ıspanak, lahana, karnabahar ve brokoli gibi sebzeler ve ayva, elma, mandalina, portakal ve nar gibi meyvelerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Bu ürünlerin organik sertifikalı doğal, sağlıklı ve güvenilir olduğunu mutlaka dikkat edilmelidir.” dedi.

Ana besin kaynağı yumurta…

Yumurtada bulunan A vitamini, D vitamini, kolin, çinko ve demir gibi vitamin ve minerallerin emziren annelerin yeterli beslenmesi için büyük önem taşıdığını belirten Uzman Dr. Tapik, “Çocuk gelişiminde çok büyük rolü olan lesitin ve kolinin ana kaynağı olan yumurta,  emziren anneler tarafından mutlaka tüketilmelidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise tüketilen yumurtanın doğada gezen tavuk yumurtası olduğundan emin olmaktır.” şeklinde konuştu.

Ara öğünlerin vazgeçilmezi kuruyemiş ve kuru meyveler zihni geliştiriyor

Beyin sağlığı açısından büyük önem taşıyan ceviz, fındık ve Datça bademi gibi kuruyemişlerin emziren anneler tarafından mutlaka tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Uzman Dr. Tapik, “Mineral, besin ve enzim deposu bakımından zengin olan Datça bademi, beynin gelişimini desteklerken, çocukların bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Bununla birlikte yöresine özgü mevsiminde hasat edilen, doğal ve organik siyah üzüm, dut kurusu, portakal kurusu, elma kurusu, kayısı kurusu, hurma kurusu ve yerli üretim goji berry gibi birbirinden lezzetleri meyve kuruları da anneler için sağlıklı atıştırmalıkların başında yer alıyor. Annelerin gün içinde kaybettikleri enerjiyi karşılamada büyük önem taşıyan kuru meyveler, zengin vitamin, mineral ve potasyum içeriğiyle ön plana çıkıyor.” şeklinde ifade etti.