Batı Akdeniz’den 20 Milyon Dolarlık Nar İhracatı Yapıldı

0
724
nar-ihracati

Antalya, Isparta ve Burdur’un yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi’nden, ocak-ekim döneminde 20 milyon 180 bin dolarlık nar ihracatı gerçekleştirildi.

Türkiye genelindeki nar üretiminin yaklaşık %25’inin gerçekleştirildiği Antalya’da, nar hasadı devam ediyor. Nar ihracatı haziran ve temmuz hariç, yıl boyunca sürdü.

Büyük bir bölümü Antalya’dan olmak üzere bölgeden 1 Ocak-31 Ekim’de 20 milyon 180 bin dolarlık nar ihracatı yapıldı.

Narın yolculuğu sürüyor

Yaklaşık 55 bin 500 dekarlık alanda üretilen nar, toplanıp, boylarına göre sınıflandırılıyor. İç ve dış pazar için ayrı ayrı paketlenen narlar, soğuk hava depolarına taşınıyor. Pazara sunulmayanları ise meyve suyu için fabrikalara yönlendiriliyor.

Nar üretimi %5 arttı

Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, geçen yıl Türkiye genelinde 285 bin 253 dekar alanda 559 bin 171 ton nar üretildiğini söyledi. Karaca“Bu yıl da hasat dönemi devam ediyor. Geçen yıla göre üretimde %5 civarında bir artış beklemekteyiz.” dedi.

“Nar dalında alıcı buluyor”

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp de narın dalında alıcı bulduğunu kaydedip, özellikle Döşemealtı ilçesindeki narın daha fazla tercih edildiğini kaydetti.

Fiyatı, boyutuna göre değişiyor

Bir ağaçtan verimine göre 60 ile 120 kilogram nar alındığını anlatan Alp, “Narın fiyatı boyutuna ve pazar durumuna göre değişiyor. Suluk nar 75 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulurken, ihracata giden nar ise 2 lira 40 kuruş ile 2 lira 60 kuruş arasında piyasada yer buluyor.” ifadesini kullandı.

Antalya’daki çiftçilerin %15’inin bahçesinde nar bulunduğunu aktaran Alp, bu yıl narın geçen yıla göre fazla olduğunu, üreticisini de tüketicisini de sevindirdiğini söyledi.