Uzun süre bekletilen bazı patateslerin renk değiştirerek yeşillenmesinin insan sağlığına zararının olup olmadığı merak ediliyor.
Peki patatesin kabuğundaki yeşillenme tam olarak ne anlama gelmektedir ve neden olur?
Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda uzun süre bekletilen patateslerin rengi, sarıdan yeşile döner. Bu yeşillenme patateste, tüm yeşil bitkilerde bulunan klorofilin arttığını gösterir. Patates kabuklarının bazı kısımlarında görülen yeşil renkler aslında normaldir, bitkilerde klorofil sebebiyle bu tür lekeler oluşabilir. Ancak konu patates olduğunda solanin maddesi devreye girer.
Bir kısmı ya da tamamı yeşil renge bürünmüş patatesler, solanin maddesi sebebiyle zehirleme etkisi yapabilir. Patatesteki yeşil rengin koyuluğu arttıkça zehirlenme riski de artar. Patatesin yeşil renkli bölümlerinde olan solanin maddesinin oluşumu öncelikle kabukta başlar. Zamanla derine doğru ilerleyerek patatesin tümünü kaplar.
Satışa sunulan patatesler solanin miktarı açısından taramadan geçirilmiş ve solanin miktarı 0.2mg/g ‘dan daha az bulunmuştur. Bununla birlikte ışığa maruz kalan ve yeşillenmeye başlayan patatesler 1mg/g veya daha fazla solanin oranına sahip olabilirler ve bu dozda solanin içeren kabuklu bir patates tehlikelidir.
Solanin zehirlenmesinin insanlarda ortaya çıkardığı reaksiyonlar arasında mide bulantısı, baş ağrısı, mide rahatsızlığı, ishal ve kusma sayılabilir. Şiddetli reaksiyonlar arasında ise felç, koma veya halüsinasyon sayılabilir. Yeşil patates parçalarının acı bir tada sahip olması nedeniyle çoğu insan ve hayvan onu yutmaz.
Eğer patates tamamiyle yeşilse, filizlenmişse veya tadı acıysa direkt çöpe atmanızda fayda var. Eğer yeşil noktalar küçükse yeşil olan kısmını bıçakla alarak patatesi kullanabilirsiniz Patateslerinizin yeşillenmesi önlemek için ise onları ışıktan uzak karanlık ve serin yerlerde saklayın. Karanlık bir yer oluşturamıyorsanız da kağıtla üstlerini kapatmayı deneyin.
Gıda Güvenliği ile ilgili diğer haberlerimiz için tıklayınız.