Muz kaç kalori? Muz besin değeri ve muz hakkında her şey!

0
1465
muz

Muzlar gezegendeki en önemli gıda bitkileri arasındadır. Güneydoğu Asya’ya özgü olan ve dünyanın daha sıcak bölgelerinde yetişen bir bitki ailesinden geliyorlar.

Muz sağlıklı bir lif, potasyum, B6 vitamini, C vitamini ve çeşitli antioksidanlar ve bitki besinleri kaynağıdır. Birçok tip ve ebatta muzlar mevcuttur. Renkleri genellikle yeşilden sarıya değişir, ancak bazı çeşitleri kırmızıdır. Bu yazı size muzlar hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyor.

Muz besin değerleri

1 orta boy muz (100 gram) için besin değerleri şu şekildedir;
  • Kalori: 89
  • Su: %75
  • Protein: 1.1 gram
  • Karbonhidrat: 22.8 gram
  • Şeker: 12.2 gram
  • Lif: 2,6 gram
  • Yağ: 0,3 gram
"<yoastmark

Karbonhidrat

Muz’un karbonhidrat bileşimi olgunlaşma sırasında büyük ölçüde değişir. Olgunlaşmamış muzların ana bileşeni nişastadır. Yeşil muzlar kuru ağırlıkta %80’e kadar nişasta içerir. Olgunlaşma sırasında, nişasta şekere dönüştürülür ve muzlar tamamen olgunlaştığında %1’den az nişasta içerir. Olgunlaşmış muzlarda en yaygın şeker türleri sakaroz, fruktoz ve glukozdur. Olgunlaşmış muzlarda, toplam şeker içeriği taze ağırlığın %16’sından fazlasına ulaşabilir. Muz, olgunluklarına bağlı olarak, nispeten düşük bir glisemik indekse (GI) (42-58) sahiptir. GI, gıdalardaki karbonhidratların kan dolaşımınıza ne kadar çabuk girip kan şekerine dönüştüğünün bir ölçüsüdür. Muzun yüksek nişasta ve lif içeriği, düşük GI değerlerini açıklar.

Lif

Olgunlaşmamış muzlardaki nişastanın yüksek bir kısmı sindirilemeyen bağırsağınızdan geçen dirençli nişastadır. Kalın bağırsağınızda bu nişasta, bağırsak sağlığına yararlı etkileri olduğu anlaşılan kısa zincirli bir yağ asidi olan butirrat oluşturmak için bakteriler tarafından fermente edilir. Muzlar ayrıca pektin gibi başka tür lifler içerir. Muz içerisindeki pektinin bir kısmı suda çözünür. Muzlar olgunlaştıkça suda çözünür pektin oranı artar, bu da muzların yaşlandıkça yumuşamasının ana nedenlerinden biridir. Hem pektin hem de dirençli nişasta, yemekten sonra kan şekeri artışını hafifletir.

Vitamin ve mineraller

Muz, özellikle potasyum, B6 vitamini ve C vitamini başta olmak üzere birçok vitamin ve mineral kaynağıdır.
  • Potasyum: Muz iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum açısından zengin bir diyet, yüksek seviye tansiyonu olan insanlarda kan basıncını düşürebilir ve kalp sağlığına yarar sağlar.
  • B6 Vitamini: Muzun B6 vitamin içeriği yüksektir. Bir orta boy muz, bu vitaminin günlük ihtiyaç değerinin %33’ünü sağlayabilir.
  • C Vitamini: Çoğu meyve gibi, muzlar da iyi bir C vitamini kaynağıdır.

Diğer muz bileşikleri

Meyve ve sebzelerde çok çeşitli biyoaktif bitki bileşikleri bulunur. Muz içerisinde bulunan bileşikler;
  • Dopamin: Beyninizde önemli bir nörotransmiter olmasına rağmen, muzdan gelen dopamin ruh halini etkilemek için kan-beyin bariyerini geçmez. Aksine, bir antioksidan olarak işlev görür.
  • Kateşin: Muz içerisinde bulunan antioksidanlardan, en çok bulunanı kateşindir. Bu madde, özellikle kalp sağlığı için önemlidir.

Muz’un sağlığa yararları

Muz sağlığa çok faydalı bir meyvedir. Muzun sağlığa faydaları;

Kalp sağlığı

Kalp hastalığı, dünyanın en yaygın erken ölüm nedenidir. Muzun içeriği, kalp sağlığını ve normal kan basıncını destekleyen bir mineral olan potasyum içeriği olarak zengindir. Orta büyüklükteki bir muzun, bu mineralin yaklaşık 0.4 gramını içerir. Ek olarak, muz kalp hastalığı riskinde önemli bir azalmaya neden olan antioksidan flavonoidler içerir.

Sindirim sağlığı

Olgunlaşmamış, yeşil muz, diyet lifi türleri olan kayda değer miktarda dirençli nişasta ve pektin içerir. Dirençli nişasta ve pektinler, faydalı bağırsak bakterilerinin büyümesini destekleyen, prebiyotik besinler olarak işlev görür. Bağırsaklarınızda, bu lifler bağırsak sağlığını destekleyen kısa zincirli bir yağ asidi olan butiratı oluşturan faydalı bakterilerle fermente edilir.
"<yoastmark

Muz tüketmenin dezavantajları

Muz tüketmenin tip 2 diyabet hastaları için iyi olup olmadığı konusunda karışık görüşler vardır. Muzun içeriğinin nişasta ve şeker bakımından yüksek olduğu doğrudur. Bu nedenle, kan şekerinde büyük bir artışa neden olmaları beklenebilir. Ancak düşük GI değerleri nedeniyle, muzun sınırlı tüketimi, diğer yüksek karbonhidratlı yiyecekler kadar kan şekeri seviyesini yükseltmemelidir. Bununla birlikte, şeker hastalığı olan insanlar çok iyi olgunlaşmış muzları yemekten kaçınmalıdır. Yüksek miktarda şeker ve karbonhidrat tükettikten sonra kan şekeri seviyesini dikkatle izlemek her zaman en iyisidir. Ayrıca bazı çalışmalar bu meyvenin kabızlık için bir risk faktörü olduğunu gösterirken, diğerleri muzların zıt etkiye sahip olabileceğini iddia eder. Az miktarda tüketildiğinde, muzun herhangi bir ciddi yan etkisi yoktur.

Sonuç

Muz, dünyanın en çok tüketilen meyveleri arasındadır. Öncelikle karbonhidratlardan oluşan bu meyve, çok sayıda vitamin, mineral ve antioksidan içerir. Potasyum, C vitamini, kateşin ve dirençli nişasta sağlıklı içerikleri arasındadır. Muzu, düzenli bir şekilde sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçası olarak tükettiğinizde, kalp ve sindirim sağlığı da dahil olmak üzere çok sayıda fayda sağlayabilir.