Koronavirüse karşı gıda hijyeni nasıl sağlanmalı?

0
1005
gıda hijyeni

Ramazan ayının da başlamasıyla birlikte market ve pazar alışverişleri de artış gösterdi. Bu artışla birlikte Koronavirüse karşı gıda hijyeni nasıl olacağını Dr. İpek Ada anlattı.

Gıda hijyeni açısından satın alınan gıdalardaki bulaşı riskiyle ilgili açıklamalarda bulunan Mikrobiyolog Dr. İpek Ada, enfekte olan kişinin gıdalara teması ya da konuşma, öksürme, hapşırma yoluyla virüs içeren partiküllerin gıdaların üzerine yerleşmesinin bulaşı açısından risk faktörü oluşturabileceğini söyledi.

Dr. İpek Ada

Virüs salgınıyla tıbbi mücadele sürerken günlük yaşamın birçok noktasında da bulaşı riskini önleme amaçlı tedbirler hayatımıza girdi. Sosyal mesafe ve minimum temas uyarılarına toplum olarak uyulduğu gözlenirken bulaşı riskinin arttığı kimi ortam ve durumlar için de dikkatli davranmak gerekiyor. Bu durumların başında da market, pazar alışverişleri ve satın alınan gıdalar geliyor.

Uygun besinleri bir gece bekletin

Dr. İpek Ada, eve alınan ambalajlı gıdaların bozulmayacak ürünler haricinde mümkünse bir gece balkonda ya da temasın yeterince az olduğu bir ortamda bekletilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Satılan gıdalar normal şartlarda enfeksiyonun bulaşı kaynağı olmaz ancak enfekte olan kişinin gıdalara teması ya da konuşma, öksürme, hapşırma yoluyla virüs içeren partiküllerin gıdaların üzerine yerleşmesinin bulaşı açısından risk faktörü oluşturabilir.Açıkta satılan ya da paketli gıdaların malzemelerine (cam, plastik, karton) göre virüsün ortamda kalma süresi değişmektedir. Salgında sosyal izolasyon önemli olduğu gibi canlı ve cansız yüzeylerle de teması azaltmak bir o kadar önemli olduğundan açıkta satılan, çiğ ya da paketli gıdalarla da teması azaltmalı ya da direkt temastan kaçınmalıyız” uyarısını yaptı.

Gıda hijyeni için sebze, meyve ve etlere ekstra dikkat

Açıkta satılan gıdalara enfekte kişinin teması ile virüs bulaşabileceğini ve özellikle çiğ tüketilen sebze (kıvırcık, maydanoz, domates, salatalık vb.) ve meyvelerle iyi pişmemiş çiğ etlerin bulaşı kaynağı olabileceğini belirten Dr. İpek Ada şu tavsiyelerde bulundu: “Mümkün olduğunca tüm gıdaları paketli almaya özen göstermeli, mümkün olmadığı durumlarda ise kullanılacağı miktar kadar sebze, tüm yaprakları ile ayıklanarak yıkanmalı ve son durulama suyuna bir kapak beyaz sirke eklenerek mikroorganizmaların uzaklaştırılması sağlanmalıdır. Özellikle tüylü meyve sebzeler daha uzun süre suda bekletilmelidir. Buzdolabında saklanacaksa açıkta değil, buzdolabı poşetlerinde diğer gıdalardan ayrı rafta olacak şekilde muhafaza edilmelidir.”

Gıda hijyeni için beyaz sirke ile silin

Dr. Ada, “Hemen kullanılacak ürünlerde paketli olanların dışının beyaz sirke dökülmüş bezle silinmesi ya da el teması yapılmaksızın paket içerisinden temiz buzdolabı poşetlerine yerleştirilerek saklanması uygun olacaktır” dedi.

Gıda hijyeni için paketli et ve et ürünleri tercih edilebilir

Pandemi döneminde et ve süt ürünleri tüketimine de dikkat çeken Dr.İpek Ada; et ürünleri alırken kasabın el hijyenine dikkat etmesi, eldiven ve maske takması gerektiğini vurguladı. Ayrıca “Bulaşı riskini en aza indirgemek için en uygun yöntem paketli et ve et ürünlerinin alınmasıdır.

  • Etler, uygun ve mümkün olduğunca soğukta muhafaza edilmeli
  • Yüksek sıcaklıklarda pişirilmeli,
  • az pişmiş ya da çiğ etlerin tüketiminden uzak durulmalıdır.
    Paketli gıdaların tüketiminde vakumlu olanları tercih etmeye özen göstermeli ve buzdolabında hava almayacak şekilde muhafaza edilmeli” açıklamasını yaptı.