İstanbulda Ekmek Satışı %35 Düştü

0
125
ekmek2

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, koronavirüs salgını nedeniyle eve kapanan vatandaşların, kendi ekmeklerini pişirdikleri için fırınlarda ekmek satışı %35 azaldığını söyledi.

Koronavirüs salgını nedeniyle eve kapanan vatandaşlar, kendi ekmeklerini pişirdikleri için fırınların ekmek satışı azaldı. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, İstanbulluların ekmek tüketimiyle ilgili açıklama yaptı. Salgın nedeniyle vatandaşların tedirgin olduğunu belirten Çetin, şöyle konuştu:

İnsanlar evden fazla çıkmak istemiyor. Market ve fırınlarda ekmek satışı şu anda yaklaşık %35 düştü. Bunun sebebi, insanlar evlerine un aldı, evde ekmek pişiriyorlar. İkinci bir husus ise okulların tatil olması. İstanbul’dan çıkışların yasaklanmasından önce bir kısım İstanbullu memleketlerine, yazlıklarına ve ören yerlerine gittiler. Bu iki sebepten dolayı düşüş yaşandı.” 

Bittikten sonra biz muhtemelen yine eskisi gibi çalışacağız

Çetin, 24 Nisan’da başlayacak olan Ramazan’da ekmek satışlarının artacağını tahmin ettiklerini söyleyerek, “Ramazan kültürümüz farklı. Oruç tutanımız, tutmayanımız pideyi seviyor. İnsanların evde Ramazan pidesi yapma şansı çok yok. 

O normal ekmek gibi değil, farklı bir hamuru, yapım şekli, farklı bir lezzeti var. O manada insanların fırınları tercih edeceklerini düşünüyorum. Belki bu Ramazan, geçmiş Ramazanlara göre biraz daha iyi olabilir fırın tezgahları açısından. Ancak marketlerde, bakkallarda satışlar düşük geçebilir” dedi.

Vatandaşların evde ekmek pişirmesini olumlu karşıladıklarını söyleyen Çetin, şunları anlattı:”Vatandaşların evlerinde ekmek yapmalarında bir sakınca yok. Ama tabi fırının yaptığı ekmek kalitesi ve lezzetinde olması zor. Çünkü şartlar ve belki ham madde uygun değil.

Fırında yapılan ekmek

Fırında yapılan ekmek ile evde yapılan arasında lezzet farkı, tat farkı olacaktır. İstanbul’daki fırınların yaklaşık %85’i butik, taş kara fırınlar. Kara fırınla, evdeki fırında veya ocakta yapılan ekmek kalitesinin bir olma şartı çok mümkün değil. Ben İstanbul Fırıncılar Odası Başkanıyım, üyelerim var. Ticari manada evde ekmek yapılmasını istemememiz gerekiyor. Fakat içinde bulunduğumuz durumdan ötürü, olaylara ticari bakmak istemiyoruz. Vatandaşlarımızın sağlığı sıhhati ekonomiden, paradan daha önce geliyor. Bu insanlar bize her daim lazım. Belki bu süreç 15 gün, 1 ay sonra bitecek. Bittikten sonra biz muhtemelen yine eskisi gibi çalışacağız.”

Az da olsa hizmetini verme gayreti içindeler

Çetin, fırınların sadece ekmek ürettiğini ve çoğunluğunun da butik işletme olduğuna dikkat çekerek,”3 bin ekmek üreten bir işletme, işçi, kira, hammadde gibi maliyetlerini buna göre ayarlar. Bu sayı 2 bin ekmeğe düştüğünde, ekmeğin maliyeti de otomatik olarak yukarı çıkıyor. Dolayısıyla işletme zarar ediyor. Fırın esnafları genel manada küçük esnaflar. Dolayısıyla bunu çok uzun vadede götüreceklerini düşünmüyorum. Şu an hepsi sağlıkçılar gibi fedakarlık yapıyor. 

Fırınlarını 24 saat açık tutuyor, hiçbir şekilde ekmek çıkarmama pozisyonuna girmiyor. Az da olsa hizmetini verme gayreti içindeler. Meslektaşlarıma, üyelerime bu anlamda teşekkür ediyorum” dedi.
Fırınların un ve maya stokuyla ilgili İstanbul’da herhangi bir sıkıntı olmadığını anlatan Çetin, “Ne unda ne de mayada bir sıkıntı yok. Halkımız bu konuda hiçbir kaygı duymasın. Diledikleri kadar ekmek üretme pozisyonundayız” dedi.

Çetin, evde ekmek pişiren vatandaşlara da şu tavsiyelerde bulundu:”İyi ekmek iyi undan yapılır. Öncelikle iyi unları tercih etmelerini öneriyorum. Halkımız şu an biraz daha duyarlı. Esmer, çavdar, tam buğday, tahıl, sarı buğday gibi ürünleri denemelerini, bu manada çalışmalar yapmalarını öneriyorum. Bizler endüstriyel üretim yaptığımız için hazır maya kullanıyoruz ama evlerde ekşi mayaları varsa ekşi mayalı ekmek yapabilirler. Ekşi maya yapmak da bir ustalık ister, tecrübe, deneyim ister. Bunu da dengede tutmak gerekiyor. Bu illetin, halkımızın üzerinde çok çabuk ve süratli şeklide kalkmasını temenni ediyorum.”