Fermente içkileri bir kenara koyarsak alkollü içkilerin hemen hepsinin alkolü bitksel kaynaklardan damıtma yöntemi ile elde ediliyor. Temelde kulanılan dört damıtma yöntemi ise şöyle:
Rakı yapımında dört farklı damıtma yöntemi vardır.
Bu damıtma yöntemlerinden 1. adi damıtım, halk arasında kullanılır diğerleri sanayide kullanılan yöntemlerdir.
1. Adi damıtım (distilasyon): yukarıda resimdenda anlaşılacağı gibi basit bir yöntemdir rakı yapımında bu yöntem uygulanır kaliteli bir rakı yapmak için 3 kez damıtım yapmak harika olucaktır 1. damıtımda %32.7 alkol, 2. damıtımda %58.3alkol, 3. damıtımda %74.8 alkol elde edebilirsiniz bu fermantasyon sonucu oluşan ve alkole göre kaynama noktası daha yüksek olan maddelerdan ayrılması bu sayede lezzet ve baş ağrısa yapmaması acısından çok önemlidir damıtmaya başlarken ayrıca ilk gelmeye başlayan alkol baş ağrısı yapabilir bu nedenle ilk gelen az bir miktar alkolü dökmeniz sağlık acısından önemlidir.
2. Ayrımsal damıtım (fraksiyonlu destilasyon): kaynama noktaları farkı az olan sıvıların damıtılmasında kullanılır buharın cıkacağı yol üzerinde cam kürecikler vardır alkol su karışımı olan buhar bu kürelere carparak soğur alkol yoluna devam ederken su yoğunlaşarak aşağı iner daha saf bir alkol elde etme yöntemidir.
3. Kesikli damıtım: cam küreciklerden oluşam uzun bir buharlaşma yoluna sahiptir kaynama kazanında hiç alkol kalmadığında kazanın vanası acılarak alkoden ayrılmış sıvı boşaltılır ve vana kapatılarak buharlaşma yolunun üst kısmından suma verilir tekrar damıtmaya devam edilir.
4. Sürekli damıtım: alkol üretim tesislerinde bu yöntem uygulanır adı üzerinde sistem sürekli çalışır suma sürekli damıtım cihazının üst kısmından içeri verilir alt kısımda ısıtıcı vardır üsten aşağı inerken en az 8 tane havuzla karşılaşır en alta inene kadar tüm alkol kaynamış olur alt kısımdan su kuleyi terkeder üsten alkol buharı yoğunlaştırılarak çok saf bir alkol elde edilir sistemin birçok avantajı vardır.
www.rakiyapimi.com sitesinden alınmıştır.