Kivi, Silifkeli Üreticinin Gözdesi Oldu

0
929
KİVİ

Mersin’in Silifke ilçesinde ekilen kivinin zahmetsiz ve masrafsız olması, ürünün kilosunun şimdiden 4.5 liradan alıcı bulması, üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Silifke ilçesinde 2003’de Kızılgeçit Mahallesi’nde 1 dönümle başlanan kivi üretimi, şu anda 200 dönüme ulaştı. Sömek, Ovacık, İmamlı ve Yeğenli mahallelerinde alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlanan kivi, Canbazlı Mahallesi’nde turfanda olarak hasat edildi. Bölgede üretim yapanlar, kivinin ilk dikim aşamasının masraflı olduğunu, dikim sonrasında doğal yetiştiğini belirtiyor.

“Kivi, masrafsız ve getirisi iyi”

2 dönüm bahçede üretim yapan Ömer Pehlivar, “Kivi hasadı yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bölgemizi kivi çok sevdi. Çok iyi kalitede ürün alıyoruz. Her ağaçtan ortalama 70 kilo meyve hasat ediyoruz. Diğer ürünlerle kıyasladığımızda kivi hem masrafsız hem de getirisi çok iyi. Kivi üretiminden önce yıllarca sebzecilikle uğraştım. Sebzecilikte girdi ve ilaç maliyetleri çok yüksekti. Kivide ise böyle bir şey söz konusu değil. Su ve hayvan gübresinden başka bir şey vermiyoruz. Tamamen organik olarak yetişiyor. 2 dönüm kivi bahçesinden 6 ton ürün bekliyoruz.” dedi.

“Üreticimiz dönümden 4-5 ton ürün alıyor”

Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, ilçede ürün çeşidinin çok fazla olduğunu vurgulayarak, “2003 yılında Aytekin Günay’ın Kızılgeçit Mahallesi’nde kivi deneme üretimi yapmasıyla başlayan süreç sonunda bugün 200 dönüm kivi üretim alanına ulaştık. Bölgemizde turfanda her üründe olduğu gibi kivide de yüksek kalite yakalanmıştır. Çiftçimiz memnun. Üreticimiz dönümden 4-5 ton ürün alıyor. Genç çiftçilerimize tasfiyemiz kivi üretimine geçsinler.

1 dönüm araziye 80 fidan dikilebiliyor

1 dönüm araziye 80 kivi fidanı dikilebiliyor ve 3 yıl sonra ise ürün alınabiliyor. Silifke’de kivi hasadı devam ediyor. Şu an tarlada toptan kilosu 4.5 liradan alıcı buluyor. Özellikle birçok ülkeye de ihraç edilmesinden dolayı üretici fiyattan memnun.” ifadelerine yer verdi.