TMO’nun Müdahalesi Kuru Üzümde Kazandırdı!

0
951
kuru-uzum

TMO’nun kuru üzüm alımı sayesinde ihracatın artmasıyla, üzüm üreticisi ve ihracatçısının kazancı 125 milyon dolar arttı.

TMO’nun kuru üzüm alımı sayesinde ihracatın artmasıyla, üzüm üreticisi ve ihracatçısının kazancı 125 milyon dolar arttı.

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzümün daha katma değerli ihracatı için Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Kuru Üzüm Kurulu, ihracatçı firma temsilcileri ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Altındişli’nin katılımıyla video konferans toplantısında bir araya geldi.

“Sağlıklı kalmanın sırrı, doğal gıda tüketmek”

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, toplantıda pandemi sürecinin dış ticarete yansımalarının, ihracatı arttırmaya yönelik başlıkların ele alındığını, ihracat istatistikleri görüşüldükten sonra önümüzdeki 2020-2021 sezonunun değerlendirildiğini söyledi. Celep, “Tarım ve gıda gibi sektörlerin stratejik bir öneme sahip olduğu Covid-19 salgınından önce de zaten biliniyordu, küresel ölçekte yaşanan bu salgın ile iyice anlaşılmış oldu. Hastalıklara karşı sağlıklı kalmanın sırrı doğal gıda tüketmek. Pandemiyle birlikle insanlar sağlıklı beslenmeye yöneldi ve buna paralel olarak sağlıklı gıdaya talep yükselişe geçti. Türkiye’nin ihracatı Nisan ayında %41 düşerken, kuru meyve sektöründe düşüş çok sınırlı kaldı. Kuru meyve ihracatı Nisan ayında miktar bazında %1 arttı, değer bazında %12’lik azalış gösterdi” dedi.

“Yurt dışındaki alıcıların aradığı kriterlere uymak önemli”

Sürdürülebilir tarım ve ihracat modelinin çok önemli olduğunu belirterek, üretilen ürünlerin yurt dışındaki alıcıların istediği kriterlere uygun şekilde üretilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Üreticilerimiz üretim aşamasında gereken özeni ve ilgiyi gösterirlerse ihracatçılarda ürünümüzün hak ettiği değeri kazanmasına imkan sağlar. Dünya ekonomisinin zor günler geçirdiği pandemi sürecinde ihracatın büyük çoğunluğu tarım ürünlerinden sağlandı. Her geçen gün daha da artan tüketici bilinciyle birlikte gıda güvenliği ön plana çıkıyor. Üreticilerimizin yetiştiricilik aşamalarında kimyasal mücadeleyi en son tercih etmeleri çok önemli” dedi.

TMO’nun müdahalesi kazandırıyor!

Birol Celep, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) tarım piyasalarını yakından izlediğini ve gerekli tedbirleri aldığına vurgu yaparak, “TMO’nun önümüzdeki sezonda da çekirdeksiz kuru üzüm alımı yapacağını açıklaması sektör ve ekonomi açısından hayati önem arz ediyor. İncir ve kayısı destek alımlarını da sürdürmesi ülke ekonomisi ve üreticilere ciddi bir katma değer sağlayacak. TMO’nun piyasaya müdahalesi Türk üzümünün düşük fiyata satılmasına ve ekonomimizin güç kaybına uğramasına engel oldu. Son 5 yılda kuru üzüm ihracatı %22 artarak 524 milyon dolara ulaştı. İlk 4 ayda ise kuru üzüm ihracatından elde edilen gelir 158 milyon dolar. Nisan’da miktarda %10 değerde ise % 2’lik gelişimle 41 milyon dolarlık kuru üzüm ihracatı gerçekleştirildi” diye konuştu.

Çekirdeksiz üzüm kurutma

Kuru üzüm ihracatı 386 milyon dolara ulaştı

Kuru üzümde ihracat sezonunun başladığı 1 Eylül 2019-9 Mayıs 2020 tarihleri arasında 186 bin ton üzüm ihraç ederek ülkeye 386 milyon dolar döviz kazandırıldığını söyleyen Celep, şöyle devam etti:

“Kuru üzüm ihracatının %85’ini oluşturan 308 milyon dolarlık kısım Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleşti. İlk sırayı 108 milyon dolarlık satışla İngiltere alırken, bu ülkeyi 48 milyon dolarla Almanya, 38 milyon dolarla Hollanda izledi. İtalya’ya 29 milyon dolar, Fransa’ya da 24 milyon dolarlık kuru üzüm satışı yapıldı. 2019’da çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında güzel bir seviye yakaladık. İhraç fiyatını ortalama tonda 2 bin 150 dolar seviyesine ulaştırıp, 524 milyon dolar döviz girdisi sağladık. Bu değer 2018’de tonda bin 760 dolar, 2017’de ise bin 560 dolar seviyelerindeydi. Ortalama ihraç fiyatımızdaki %22’lik artış, hem bölgemiz hem de ülkemiz açısından çok önemli bir başarı.

Biyoteknik mücadele desteği devam edecek

Tarım Bakanlığı’nın salkım güvesiyle mücadelede başarılı şekilde kullanılan şaşırtma tekniği gibi biyoteknik mücadele yöntemlerine verdiği maddi desteğin devam edeceğini açıklaması bu yöntemin kullanımının artması ve yaygınlaştırılması açısından çok büyük önem taşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Ticaret Bakanlığımızın hayata geçirdiği yeni proje ve girişimler sayesinde hem bu süreçte hem de sonrasında üretim ve ihracatında dünya lideri olduğumuz çekirdeksiz kuru üzümün tüketimini artırmak için çalışmalarımız devam edecek.”