Rusya, 370 Ton Türk Mandalinasını Geri Çevirdi
Son iki gün içinde Türkiye’den 16 parti halinde gönderilen toplam 370 ton mandalina, Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor tarafından, “içinde tehlikeli tarım haşeresinin tespit edilmesi nedeniyle” Rusya’ya sokulmadı.
Türkiye’den giden tarım ürünleri, Rusya’da sağlık denetimlerine takılmaya devam ediyor
Son yıllarda hem Türkiye ve Rusya’da denetimlerin arttığı açıklanmasına ve Rusya’dan sık sık giden heyetlerle “üretim yerlerinde denetim” yapılmasına rağmen tarım zararlısı bulunan ürünlerin miktarının artmaya devam etmesi dikkati çekiyor.
turkrus.com’un haberine göre; ajanslar, geçen yıl Türkiye’den gelen meyve ve sebzelerde toplam 1495 kez Rusya’nın karantina listesinde olan zararlılar tespit edildiğini, tarım zararlısı içeren 30 bin tonun üzerinde ürünün Rusya’ya alınmadığını duyurdu.
Denetimden geçemeyen ürünler Türkiye’ye iade ediliyor
Diğer yandan, Rusya’nın gümrüklerine gelen ve denetimden geçmeyen ürünleri çıkış noktası olan ülkeye iade ettiği, bu durumda tarım zararlısı olduğu için geri çevrilip Türkiye’ye yollanan ürünlerin akibetinin ne olduğu da hararetli bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.
Rusya’da sektörel yayınlardan FruitNews’in haberine göre Dmitri Vasin, “Türkiye belli bir dönemde Rusya pazarının en önemli tedarikçisi oldu. Ama belli bir noktadan sonra pazardaki yerini kaybetti. Türk ihracatçılar geri dönene kadar pazardaki boşluk dolduruldu. Şu anda Türk tarafı, benim şahsi görüşüme göre, yeniden eski yerini alabilmek için doğru olmayan yollarla çabalıyor.” diyerek Türk ihracatçısına eleştiri yöneltti.
Rus ithalatçılara “dikkatle araştırın” uyarısı
Rusya Federasyonu’nun; domates, mandalina, limon, taze üzüm, nar, şeftali başta olmak üzere Türkiye’nin en önemli ihraç pazarı olduğunun altını çizen Uçak şu mesajları vermişti
“Türkiye’den 33 gıda firması Rusya’da ülkemiz ürünlerini başarıyla tanıttı. Rusya-Türkiye siyasi ilişkilerinde son birkaç yılda yaşanan pozitif gelişmelerin, iki ülke arasındaki ticareti canlandırması için çabalıyoruz. 2014 sonrasında İran, Çin, Mısır, Fas, Azerbaycan, Ekvator gibi ülkelere kaptırdığımız pazarı geri almak için etkin bir tanıtım yaptık. Özelikle İran ve Azerbaycan gibi ülkeler coğrafi yakınlığın da katkısı ve giderek artan ürün kaliteleri ile Rus pazarında öne çıkmaya başladılar. Biz 2015 ve öncesinde Rusya’da sahip olduğumuz “Yeşil Hat” avantajımızı son yıllarda rakiplerimize kaptırdık. Rus pazarını geri kazanmak için Devletimizin ilgili tüm kurum ve kuruluşların seferber olmasını bekliyoruz.”