Çikolatayla Gelen Şifa

0
1264

Adaptojenlerin kakao ile beraber doğru kullanmış halini tüketmek, sağladığı sayısız faydanın yanında yaşamdan keyif almanın da “tatlı” bir yolu.

Ayurvedik tıpta yer alan ve halen günümüzde de kullanılan adaptojenler, yüzyıllardır pek çok tedavi metoduna yön verdi. Kakao çekirdekleri tarihte Aztekler tarafından “Tanrıların yemişi” olarak anıldı, günümüzde ise bir “superfood” olarak kabul ediliyor. Bir mutluluk kaynağı ve iyileştirici özellikleriyle kakao çekirdeği ana ilham kaynağı olmakla birlikte, “Vena Cava” marka çikolata ‘ların hikayesi; bilim, felsefe ve çeşitli antik inanışlara duyulan özel bir ilgiyle zenginleşiyor.

Marka kurucuları Esin Ünlü ve Dr. Ece Yücel, kendi hayat felsefeleriyle paralel olarak yaşamın nefes alınan her anının bir akış ve bir bütünün içinde olduğuna inanıyor. Her anın düşünce, duyu ve deneyimden oluştuğu bu akışta, yaşama lezzet katma fikriyle doğan “Vena Cava Artisan Chocolatier”, her yaş ve her damak zevki için çok yönlü besleyici ve yararlı olma vaadini ortaya koyuyor.

Adaptojenik çikolata

Çikolata tabletlerinin her biri tarihte birçok farklı kültür ve kavim tarafından keşfedilmiş, alternatif tıpta kullanılan “adaptojen” özellikli meyve, bitki özü ve baharat içeriyor. Bu mucizevi bitki özleri ve baharatlar, zihin ve bedeni etkileyen ana stres hormonu kortizolü dengede tutma yetisine sahip. Stres azaltıcı özellikleriyle öne çıkan adaptojenlerin aynı zamanda daha sağlıklı bir metabolizmayı birçok farklı yönden destekleyici özelliği bulunuyor. Kelime “adapte” olmaktan türetilmiş. Hormonal sistem o kadar kompleks bir yapı ki, içindeki herhangi bir hormonun olması gerekenden az veya fazla değerde olması pek çok ruhsal ve fiziksel huzursuzluğa yol açabiliyor.

Öncelikle adaptojen olarak kullanılan bitki veya baharatın kalitesi çok önemli. İstenen yararı sağlayabilmek için adaptojenler doğru besinlerle eşleştirmeli ve hücrelerimize en faydalı olacağı şekilde (toz, çekirdek, kurutulmuş vb. gibi), doğru miktarda tüketilmeli. Tüketimin sürekliliği ise faydanın hissedilebilmesindeki kilit noktayı oluşturuyor..

Yüzyıllardır Ayurvedik tıp ve alternatif Çin tıbbında yer alan ve hala günümüzde de aktif olarak kullanılan adaptojenler, zaman içinde pek çok tedavi metoduna da yön verdi. Adaptojenlerin doğal kakao ile beraber doğru kullanılmış halini tüketmek aslında gün içinde yaşamdan keyif almaya vakit ayırmamız ve bir şekilde varlığımıza yatırım yaparak kendimiz için “mutluluk anları” yaratmanın bir yolu.

Vena Cava’nın marka hikayesi

Latince olan ismini, vücuttaki en büyük ve tüm vücudu dolaşıp tüm hücrelere değmiş olan kanı kalbe taşıyan damardan alan Vena Cava; daimi dönüşümün, akışın, bilim ve maneviyatın bütünlüğünün temsili. Türkiye’nin ilk ve tek “adaptojenik” doğal çikolata markası; ruh, beden ve zihin simyacılığı ile yola çıkarak, hücrelerimize iyi baktığımızda, onların da bize iyi bakacağı düşüncesinden hareketle yaratıldı. Üreticiler Esin Ünlü ve Dr. Ece Yücel, bu süreçte kendilerini çikolatanın başrolde olduğu mutluluk odaklı bir ritüel tasarlarken buldu.

Marka konseptiyle paralel olarak, yaratılan her yeni çikolata da kendi hikayesiyle birlikte lezzet, “adaptojenik” fayda, ürün ismi ve görsel olarak aynı anda şekilleniyor. Ürünler; lezzeti, reçetesi, görsel dünya kurgusu ile beraber oluşuyor. Her bir tadın içeriğinden gelen bir görsel hikayesi ve bir fizyolojik yararı bulunuyor. Duygudan tada doğru uzanan bir ar-ge sistemi ile çalıştıklarına vurgu yapan iki ortak; tüm yaratıcı süreçte zamanın kendilerini kovalamasına izin vermeden yaşayarak, deneyimleyerek birlikte karar veriyor. Çok özenli bir süreç olarak gördükleri “sanat yönetimi” de tümüyle yine Ünlü ve Yücel’e ait.

Duyusal lezzet hikayeleri ve çeşitler

En son mayıs ayında ürün gamına katılan ham kuzukulağı ağacı balı, badem ve organik keçiboynuzlu Wedding Line tabletleri, organik çilek ve organik ravent tozlu Baby Line tabletleriyle birlikte şimdiye kadar geliştirilen ve her biri “adaptojenik” fayda sunan birbirinden farklı 10 çeşit tat mevcut. Bilinçli ve seçici tüketiciye hitap eden ortaklar; hakiki kakao, doğal katkısız içerik ve “gerçek” lezzet arayışında, vücuduna aldığı besine hassasiyetle yaklaşan bir müşteri kitlesine sahip. Damak zevki çok değişken; Nutmeg & Raspberry, Citrus Rush ve Bergamot Magic gibi yurt içi ve yurt dışında eşi olmayan, özgün aromatik bitter tatların yanı sıra Mighty Matcha ve Coconut Boom sütlü reçetelerin de ayrı tutkunları oluyor.

Görsel çekicilik çikolataların ilk tav unsurunu oluşturuyor, birçok ilk müşteri Vena Cava’nın özel içeriği ve “adaptojenik” yönüyle henüz tanışmamış olsa bile yalnızca ambalajını beğendiği için alıyor. Ürünler hem lezzet hem de konsept olarak sıra dışı olmalarından ötürü bireysel ve kurumsal hediyelik olarak da çok tercih ediliyor. Dünyadaki lüks otel zincirleri, yerli lüks ve butik oteller yeni sezonda mini barlarından özel organizasyonlarına farklı alanlarda Vena Cava çikolatalarını tercih etmeye başladı

Gözümüze hitap eden hücremize de hitap etsin, denge hali sürüp gitsin” diye düşünen Ünlü ve Yücel, henüz çok yeni bir terim olan adaptojenlerin ne olduğu, nasıl etki ettiği ve bunları rutinimize nasıl doğru dahil edebileceğimiz konusunda bilinçli ve seçici tüketiciyi aydınlatmayı öncelikleri olarak benimsemiş durumdalar. Ortaklar, sahip olduğumuz en değerli şey olan sağlığımıza yatırım yapmak, kendimize ve hücrelerimize iyi bakmak adına farkındalık yaratarak, bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarla damaklarda hoş tatlar bırakarak, günlük hayatımıza erişilebilir bir kalite katmak istediklerine vurgu yapıyor.

Deneyimsel bir tat yolculuğu

Ünlü ve Yücel, Türkiye’de ilkini gerçekleştirdikleri; “adaptojen nedir?”, “moleküler gastronomiye günlük yaşamda erişilebilirlik”, “adaptojenik çikolatadan nasıl yarar sağlarız?” gibi oldukça yeni ve ilgi çekici temaları içeren 20 dakikalık sunumlarının ardından, yönlendirmeli adaptojenik çikolata tadım etkinlikleri düzenlemekte.