Geçen yıla göre hem düşük hem de çok geç açıklanan şekerpancarı alım fiyatı üreticilerde hayal kırıklığı yarattı. Üreticinin beklentisi artan maliyetler nedeniyle ton başına en az 380-400 liraydı.
Üreticinin merakla beklediği 2020 ürünü şekerpancarı alım fiyatı nihayet açıklandı. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.(Türk Şeker)’den yapılan yazılı duyuruda yüzde 16 polar içeren şekerpancarı alım fiyatı ton başına 336 lira olarak açıklandı. Geçen yıl ton başına 300 lira olan fiyat, yüzde 12 oranında artırıldı.
Türk Şeker’in yaptığı “2020 Yılı Ürünü Şeker Pancarı Baz Alım Kesin Fiyatı” başlıklı duyuruda şu bilgilere yer verildi: “2020 yılında Şirketimiz ile üreticiler arasında akdedilen şeker pancarı üretim sözleşmesi kapsamında üretilen % 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatı 336 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu fiyat aynı zamanda 2021 yılı ürünü şeker pancarı baz alım avans fiyatı olarak uygulanacaktır. Üreticilerimize bol kazançlı ve bereketli mahsul yılı geçirmelerini temenni eder, açıklanan bu fiyatın hayırlı uğurlu olmasını dileriz.”
Fiyat düşük olunca bültenle duyuruldu
Geçen yıla göre hem düşük hem de çok geç açıklanan pancar alım fiyatı üreticilerde hayal kırıklığı yarattı. Üreticinin beklentisi en az 380-400 liraydı. Ton başına 336 lira olarak açıklanan fiyatın açıklanma biçimi de verilen fiyatın düşük olduğunun göstergesi. Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından pancar söküm sezonunun başında 1 Eylül 2019’da Konya’da alım fiyatı açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılına göre yüzde 27.7 artışla 235 lira olan alım fiyatını 2019 ürünü için 300 lira olarak açıklamıştı. Bu yıl fiyat artış oranı düşük olunca alım fiyatı Türk Şeker tarafından yayınlanan duyuru/bülten ile açıklandı.
Üreticinin beklentisi 380-400 liraydı
Şekerpancarı üreticileri, mazot, gübre, sulama, elektrik ve söküm bedeli başta olmak üzere maliyetlerin geçen yıla göre yüzde 30-40 oranında arttığını bu nedenle pancar alım fiyatının maliyetler dikkate alınarak ton başına en az 380-400 lira açıklanmasını istiyordu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Bitkisel Üretim 2. Tahmin verilerine göre bu yıl şekerpancarı üretiminin 20 milyon ton olacağı tahmin ediliyor. Geçen sene 18 milyon 54 bin tondu.
Kooperatif ve özel fabrikalar ne yapacak?
Şekerpancarı alımı yaparak şeker üreten devlete ait Türk Şeker bünyesinde 15 fabrika var. Açıklanan bu fiyat 15 fabrikanın alımlarında uygulanacak. Özelleştirilen ve özel sektörün sahibi olduğu 12 ve pancar kooperatiflerine ait 6 şeker fabrikası var. Devletin sektördeki payı yüzde 35.5, kooperatif fabrikalarının payı yüzde 36,9, özel fabrikaların payı ise yüzde 27,6 seviyesinde. Açıklanan şekerpancarı alım fiyatı devlet fabrikaları için geçerli, Özel sektör fabrikaları ve kooperatif fabrikaları aynı fiyattan alım yapacaklar mı? Geçen sene açıklanan fiyattan özel sektör ve kooperatif fabrikaları da alım yapmıştı.