Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ihracatçılarla buluştu. İhracatçıların sektöre ilişkin talep ve önerilerini dinleyen Bakan Pakdemirli Türkiye’nin tarımda ihracatçı bir ülke olduğunun altını çizdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İstişare ve Tarım Müşavirleri toplantısına video konferans yöntemiyle katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; “2020’nin 11 ayında tarım ve gıda ürünleri ihracatımızı %4,3 artırdık” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen geçen yılın 11 aylık döneminde tarım ve gıda ürünleri ihracatının yıllık bazda %4,3 arttığını bildirdi.
Pakdemirli, Tarım Müşavirleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi temsilcileriyle çevrim içi düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 2020’nin tüm dünya için zor bir yıl olduğunu, yaşanan salgın sürecinde daha önce görülmeyen manzaralarla karşılaşıldığını söyledi.
Bu dönemde aldıkları “101 tedbir” sayesinde Türkiye’nin gıda arzıyla ilgili sorun yaşamadığına işaret eden Pakdemirli, tarımsal üretimin kesintisiz devamını sağladıklarını hatırlattı. Pakdemirli, gıda tedarik ve lojistik zincirlerinin doğru yönlendirilmesiyle Avrupa’da ve ABD’de görülen market manzaralarıyla Türkiye’de karşılaşılmadığına dikkati çekerek; “Geçen yıl salgına rağmen tarım sektörü, bitkisel üretimden hayvancılığa, tarımsal hasıladan ihracata kadar her alanda büyümeye ve gelişmeye devam etti.” dedi.
“Cumhuriyet tarihi rekoru”
Son bir yılda toplam bitkisel üretim miktarının 7 milyon ton ilave artışla 124 milyon tonu aştığına ve “Cumhuriyet tarihi rekoru“nun kırıldığına işaret eden Pakdemirli, hayvan varlığında da son bir yılda çok ciddi artışlar yaşandığını bildirdi.
Pakdemirli, tüm bu üretim artışlarının arkasında üreticiye ve yatırımcıya verilen destekler ile Türkiye’nin ürettiği kaliteli ürünlerin dünya pazarlarına sunulma potansiyeli olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:
“Tarımsal üretimdeki bu artışın yansımasını, büyüme ve hasıla rakamlarında net olarak görüyoruz. Tarımsal hasılamız son iki yılda %47 artışla 277,5 milyar liraya ulaştı.”
Dünya’daki 19 trilyon dolarlık toplam ticaret hacminin, 1,5 trilyon dolarlık kısmını tarım ve gıda ticaretinin oluşturduğuna dikkati çeken Pakdemirli, son 18 yılda global toplam mal dış ticareti %205 artarken, tarım ve gıda dış ticaretinin %229 yükseldiğini ifade etti.
Türkiye’nin, tarım ve gıda ürünleri ihracatında son 18 yılda büyük bir gelişme gösterdiğine işaret eden Pakdemirli, 193 ülkeye 1827 çeşit tarım ürünü ihraç ettiklerini belirterek,
“2020 yılı ilk 11 ayında salgına rağmen tarım ve gıda ürünleri ihracatımızı bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,3 artırdık. 16,9 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri ihracatı yaptık ve 5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik.” ifadelerini kullandı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de, 2020 ihracat hedeflerine ulaşılmasında tarım sektörünün kilit rol oynadığını belirterek; sektör ihracatının 2020’de %4,3 artarak 24,4 milyar dolara ulaştığını bildirdi.
İhracatın, geçen yıl yaş meyve sebzede %21, sebze ve meyve mamullerinde %9 ve hububatta da %8 arttığını bildiren Gülle; bu 3 sektörün yıllık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdiğini ve bu başarıların sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi.
“İhracatçıların birçok sorununa çözüm bulundu”
Gülle, Bakan Pakdemirli‘nin de katkılarıyla ihracatçıların birçok sorununa çözüm bulunduğunu belirterek; 2020’de ilk kez Çin’e kanatlı eti ihracatının gerçekleştirildiğini, bu ülkeye süt ve süt ürünleri ihracatının önündeki engellerin de kaldırıldığını söyledi.
Kaynak : www.tarimtv.gov.tr