Mini Avokadolar Büyüklerine Göre Daha Pahalı

0
610
küçük avokado

Antalya’da yoğun olarak yetişen avokado meyvesi, aynı ağaçta büyük ve küçük ürünler veriyor. Döllenemeyen küçük türün içinde çekirdek yok. Pazarda da daha çok rağbet gördüğü için fiyatı farklı.

 

Pazarlarda ve internet satış mağazaları üzerinde son dönemde ‘baby’ ve ‘çekirdeksiz’ isimleriyle satılan avokadolar dikkat çekiyor.

Uzmanlar, mini avokadoların farklı bir tür olmadığını, büyük avokadolarla aynı ağaçta yetişen, döllenme-tozlanma sorunu nedeniyle büyümemiş avokadolar olduğunu, normaline göre fiyatının biraz daha pahalı olduğunu açıkladı.

Türkiye’deki avokado üretiminin %70’ine sahip Antalya’da, 2020 yılındaki üretim alanı 10 bin 867 dekara yükseldi.

Avokadonun hasadı Eylül-Mayıs ayları arasında

Hasat dönemi eylül ayında başlayıp, mayıs ayına kadar devam eden avokado meyvesinin tane fiyatı, birçok pazar veya markette 10 lirayı aşıyor. Son yıllarda büyük rağbet gören avokado yetiştiriciliği için bahçe kurmak isteyenler, fidan üretimi yapılan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü‘ne bir yıl önceden kayıt yaptırıp, sıraya giriyor.

Ekonomik kazancı yüksek avokadoda son yıllarda pazarlar ve bazı internet satış ortamlarında ‘baby’ veya ‘çekirdeksiz’ avokado ismiyle satış da yapılıyor. Mini avokadoların büyüklere göre kilogram bazındaki fiyatı, biraz daha pahalı.

“Pahalı gibi görünse de daha avantajlı”

Antalya’da semt pazarlarında bu dönem ağırlıklı avokado satışı yapan Harun Durmaz, kilosunu 25 liradan sattığını anlattı. Durmaz, normal avokadonun içindeki büyük çekirdek düşünüldüğünde, aslında baby avokadonun pahalı gibi görünse de daha avantajlı olduğunu, lezzet olarak da fark olmadığını dile getirdi.

Mini avokadolar büyüklerine göre daha pahalı #2

“Sahil kesimlerinde yetişiyor”

Tarım İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Safinaz Arslan, tropik bir tür olan avokadonun sahil kesimlerde üretildiğini, Antalya’nın avokado üretimindeki en önemli illerden biri olduğunu söyledi.

“Besin değeri ve aroması aynı”

Bu yıl Antalya’daki üretim alanının 10 bin 800 dekar civarında olduğunu belirten Arslan, üretimin ağırlıklı Alanya, Gazipaşa ve Manavgat olmakla birlikte diğer ilçelerde de yaygınlaştığını kaydetti.

Piyasada baby veya çekirdeksiz isimle satılan avokadoların farklı bir tür olmadığını belirten Arslan“Fizyolojik nedenlerden dolayı bu ürünler döllenmesini tamamlamamış meyveler. Aynı ağaç üzerinde diğer meyveler döllenmesini tamamlamış, bunlar döllenememiş. Döllenme sorunundan kaynaklı bu tür ürünler olabiliyor. Farklı bir çeşit değil. Besin değeri veya aroma olarak diğerlerinden farkı yok.” dedi.

Kaynak : www.ensonhaber.com