AHBİB Başkanı Hüseyin Arslan, uzun raf ömrüne sahip kuru gıda ürünlerinde son tüketim tarihi (STT) yerine, tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) uygulamasına geçilmesi gerektiğini söyledi.
AHBİB Başkanı Hüseyin Arslan, gıda israfına dikkat çekerek, uzun raf ömrüne sahip kuru gıda ürünlerinde son tüketim tarihi (STT) yerine, tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) uygulamasına geçilmesi gerektiğini söyledi.
Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 75’inci kuruluş yıldönümünde tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını sebebiyle yaşanan krizden kurtulmak için daha dirençli ve sağlam gıda sistemleri için küresel dayanışma çağrısı yaptığını hatırlattı.
“Gıda israfının önüne geçmek için TETT uygulamasına geçilmeli”
Arslan, “Özellikle bakliyat ve hububat gibi kuru gıda ürünlerinde israf oranını düşürmek için son kullanma tarihi uygulamasının esnetilmesi gerekiyor. Çünkü hububat ve bakliyat çeşitleri böceklenene kadar uzun bir dönem boyunca rahatlıkla tüketilebiliyor. Son kullanma tarihi tüketicilerde yanlış bir bilinç oluşturuyor ve tüketime uygunluğu devam eden gıdalar çöpe atılıyor. Son kullanma tarihi yerine tavsiye edilen tüketim tarihi uygulamasının derhal başlatılması gerekiyor. Dünya genelinde 690 milyon insanın açlık çektiği, 3 milyar insanın sağlıklı beslenemediği günümüzde Türkiye olarak bakliyat ve hububat ürünlerinde böyle bir adımı atarak israfın önlenmesinde öncü olabiliriz” dedi.
Liman tarifelerine dolar bazında zam sıkıntısı!
Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörünün gündemindeki bir başka konunun liman tarifelerindeki artışlar olduğunu dile getiren Hüseyin Arslan, Türkiye’nin bakliyat ihracatının %80’ini gerçekleştirdiklerini, ancak liman hizmetlerine dolar bazında yapılan zamlar nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. Arslan, “Ülkemiz sınırlarında indirme ve yükleme tarifesi bir limanda 4 dolar iken, bir başka limanda 20 dolara çıkıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu konuda inceleme ve denetimlerini mutlaka yapıyordur. Ama tarife değişiklikleri mekanizmasının içinde Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin de yer alması gerektiğine inanıyoruz.” diye konuştu.
Eylül’de %17 artışla 92,6 milyon dolarlık ihracat
AHBİB’in Eylül ayı ihracatını da değerlendiren Başkan Arslan; %17 artış sağlayarak 92,6 milyon dolarlık dış satıma imza attıklarını açıkladı. AHBİB’in Eylül ayında 644,8 milyon dolarlık sektör ihracatından %15 pay aldığını kaydeden Arslan,
“Eylül’de ihraç ettiğimiz ürünlerde 24,4 milyon dolar değer ile pastacılık ürünleri birinci, 22,8 milyon dolar değer ile bakliyat ikinci, 11,7 milyon dolar değer ile değirmencilik ürünleri üçüncü sırada yer aldı. 12,4 milyon dolara ulaştığımız kırmızı mercimek, toplam ihracatımızın %13’ünü oluşturarak Eylül ayında en fazla dış satımı yapılan ürün oldu” bilgisini verdi.
En fazla ihracat Irak, Suriye ve Sudan’a
Eylül ayında Orta Doğu, Afrika, Avrupa ve Asya ülkelerinin yanı sıra; Güney Amerika ve Uzak Doğu ülkelerinde de ihracat artışları elde ettiklerini bildiren Arslan, şunları söyledi:
“Eylül’de en fazla ihracatı %15 artış ve 14,6 milyon dolar değer ile Irak’a gerçekleştirdik. Bu ülkeyi 8,4 milyon dolar değer ile Suriye, 4,3 milyon dolar değer ile Sudan takip etti. Etiyopya, İran, İtalya, Libya, Cezayir, Japonya, Kanada, Yunanistan, Fildişi, Senegal, Romanya, İspanya, Venezuela, Şili, Çekya, Brezilya’ya yönelik ihracatta dikkat çeken rakamlara ulaştık.”