DİMES Sektörden Olumlu Ayrıştı, Büyümede %6’yı Yakaladı

0
1313

DİMES Büyümeye Devam Ediyor

Ülkemizin önde gelen yerli sermayeli meyve suyu ve içecek markası DİMES, daralma gösteren yurt içi pazarda pozitif ayrışarak büyümeyi sürdürürken, kendi markası ile var olduğu uluslararası pazarlarında da büyümeye devam ediyor. İçecek pazarının yenilikçi, besleyici ve katma değerli kategorilerinde ve hane içi tüketimde liderliğini sürdüren DİMES, 100’ü aşkın ihracat pazarında da büyümeye devam ediyor; önde gelen küresel havayolu firmalarının ikram menülerinde yer alıyor.

Türkiye’nin ilk yerli sermayeli meyve suyu

Türkiye’nin önde gelen içecek markası DİMES, 2019 yılında daralma gösteren yurt içi meyve suyu pazarından olumlu ayrışarak büyümesini sürdürdü; ihracat alanında da önemli başarılara imza attı.

DİMES Genel Müdürü Ozan Diren

Yılı %6 büyüme ile kapatacaklarını ifade eden DİMES Genel Müdürü Ozan Diren, şirketin yurt içi pazar performansını şu sözlerle değerlendirdi: “2019 yılı için pazarda konjonktürel daralmada devamlılık, hatta daralmanın daha da sertleşmesini öngörmüştük ve yılın ilk üç çeyreğinde bu öngörülerimiz gerçekleşti. Meyve suyu pazarı, yılın ilk üç çeyreğinde, olumsuz koşulların etkisiyle bir önceki yılın aynı dönemine göre hacim bazında yaklaşık %15 oranında bir daralma gösterdi. Bir bütün olarak değerlendirilebilecek 2018 ve 2019 yıllarında DİMES, pazardan olumlu ayrışma başarısını gösterdi. 2018 yılındaki büyümemizin ardından, 2019’da da, yılı hacim bazında %6 büyüme ile kapatacağımızı öngörüyoruz. 2019 yılında ciromuzun 510 – 520 milyon TRY bandında gerçekleşmesini hedeflemiştik ve bu hedefimizi gerçekleştireceğiz. İhracat gelirlerimiz de yıl sonu itibarı ile 45 milyon TRY’ye ulaşmış olacak. Bu başarıyı, tüketicilerimizle aramızdaki güçlü bağın yanı sıra, onların beklentilerini en iyi şekilde karşılayan, onların hayatına en iyi şekilde eşlik edebilen ürünlerimizin gücüyle ve tüm çalışma arkadaşlarımın da paylaştığı, hep daha iyisini yapma azmimizle elde ettik.”

Büyümenin İki Motorundan Biri: İçecek Şirketi Vizyonu

2019 yılı sonuçlarına olumlu etki eden içecek şirketi vizyonu ve güçlü ihracat genişlemesinin, 2020 ve sonrasında da DİMES’in büyüme motorları olacağını vurgulayan Ozan Diren, “İçecek şirketi vizyonumuzla farklı içecek gruplarına giriyoruz. Bu doğrultuda, 2019 yılında Obsesso markamızla soğuk kahve pazarına da giriş yaptık. Türkiye’de meyve suyu Ar-Ge Merkezi kuran ilk markayız ve bu Ar-Ge Merkezi’nin Obsesso üzerinde de ciddi bir imzası var. Teneke kutu ambalajda gerçek süt içeren soğuk kahve üretimi, bugüne dek Avrupa’da iki tesiste gerçekleştirilebiliyordu. DİMES, bu alanda Avrupa’nın üçüncü üreticisi oldu. 260 milyon TRY’lik, daha önce %80’i ithal ürünlerden oluşan soğuk kahve pazarında, yerli sütü katma değerli işleyen yerli bir marka olarak büyüme ivmemizi sürdürüyoruz. Meyve suyunda da, tüketicileri dinleyip onların hayatlarında fark yaratan yenilikçi ürünler sunmaya devam ediyoruz. Türk tarımına değer katmayı şiar edinmiş bir şirketiz ve tüm ürünlerimizin ortak özelliği, tarım ürünlerini ekonomi için katma değere, insanlar için faydaya dönüştürmeleri. Kanal ve ürün portföyü genişlemesi önceliğimizi oluşturuyor. Yeni meyveleri işlemeye, yeni lezzetleri ve alışılmış lezzetlerin yeni yorumlarını tüketicilere sunmaya önem veriyoruz” dedi.

Büyümenin Diğer Motoru: Güçlü İhracat Genişlemesi

Ozan Diren, 2019 yılını 45 milyon TL ihracat geliri ile kapatacak olan DİMES’in, 2020 yılında agresif büyüme öngördüğünü vurguladı.

DİMES cirosunun yaklaşık %10’luk bir kısmını ihracat gelirlerinin oluşturduğunu belirten Ozan Diren, “2020’de ihracatta %33 büyüme ve 60 milyon TRY beklentimiz var. 100’den fazla ülkeyi kapsayan, farklı kültürlerden, farklı tüketim alışkanlıklarından oluşan çok geniş bir coğrafyaya hitap ediyoruz. Farklı coğrafyalarda, farklı ürün portföyleri ile büyüme hedefliyoruz; ancak temel odağımız tüm dünyada beslenme farkındalığı ve tercihleri doğrultusunda önemi giderek artan ve bizim de çok güçlü olduğumuz yüzde 100 ve sıkma kategorisi ürünler. Daldaki meyveye en yakın ürün olan, uzun ömürlü sıkma kategorisini Türkiye’de biz var ettik. Büyümesini sürekli desteklediğimiz sıkma ürünler başta olmak üzere, bizim için stratejik öneme sahip kategorilerde ve hane içi tüketimde ülkemizde de liderliği elimizde bulunduruyoruz. Bu gücümüzü, ihracata da yansıtıyoruz” dedi.

Afrika pazarlarında da ürün kalitemizle istikrarlı bir büyüme ivmesi içerisindeyiz

Ozan Diren, sözlerine şöyle devam etti: “İhracat rekabetçiliğimizi daha da artırmak amacıyla, stratejik bir yönetim felsefesi benimsiyoruz ve ihracat ekibimizi daha da güçlü kılacak adımları atmış durumdayız. İhracatta güçlü olduğumuz Avrupa ve Doğu Avrupa ile çok önem verdiğimiz Uzak Doğu pazarının yanı sıra, Afrika pazarlarında da ürün kalitemizle istikrarlı bir büyüme ivmesi içerisindeyiz.”

Küresel Havacılık Devinin Sunduğu Yolcu Deneyimine Katkı

2019 yılı Kasım ayı içerisinde, yılda 130 milyonu aşkın yolcu ile dünyanın en büyük 7 havayolu arasında yer alan China Eastern Airways (CEA) ve DİMES arasında bir iş birliği paktı imzalandığını anımsatan Ozan Diren, “İç hatlardaki yaygın erişiminin yanı sıra, uluslararası hatlardaki güçlü büyümesi, modern uçak filosu ve nitelikli hizmetleriyle dünya çapında saygı uyandıran küresel havacılık devi CEA, First Class ve Business Class ikramlarında DİMES ürünlerine yer verecek. Ürünlerimizle, dünya havacılığının önde gelen markalarından birinin misafirlerine sunduğu uçuş deneyiminin bir parçası olacağız. Uluslararası marka bilinirliğimize de önemli katkı sağlayacak olan bu iş birliği, aynı zamanda DİMES için olduğu kadar ülkemiz ekonomisi açısından da büyük ve önemli bir adım olma özelliği taşıyor. 5 yıl olarak öngörülen iş birliği uyarınca ürünlerimiz, CEA’ın online kataloğunda da yer alacak. Çin pazarında meyve suyu satışlarının yaklaşık 3’te 1’inin online kanallardan gerçekleştiği düşünülürse, bu çok büyük bir potansiyel” şeklinde konuştu.

DİMES Özgün Stratejileri ile Pazarda Pozitif Ayrışmaya ve Büyümeye Devam Edecek

Türkiye meyve suyu pazarının, orta ve uzun vadede büyüme potansiyeli barındırdığını, ancak mevcut konjonktürde bu potansiyelin kısa vadede hızlı büyüme getirme olasılığının düşük olduğunu söyleyen Ozan Diren, pazar değerlendirmesini şu sözlerle ifade etti: “İç pazara yönelik düzenlemeler, sektörün en önemli gündemi. Koruyucu katkısız içeriğiyle tüketicilere 4 mevsim hasatında toplanmış meyveye, meyveden sonra en sağlıklı şekilde ulaşabilme olanağı sunan meyve suyu, hem sağlıklı nesillerimizin yetişmesi, hem çiftçilerimiz, hem de ülke ekonomisi için önemli bir üründür. Sektörümüz 2018 yılında, özellikle ülkemizde en çok tercih edilen nektar kategorisini etkileyen %10 ÖTV vergisi ile karşı karşıya kaldı. Bu durum, pazarda daralmaya yol açtı. Oysa, sürdürülebilir tarıma ve tarım ürünlerini değerlendiren; yerli hammaddeyi yerli üretimle işleyen sektörlere yapılacak her yatırımın uzun vadede ülkemize geri döneceği aşikardır. Anlık stratejik görünüm içerisinde meyve suyu pazarının 2020’de hızlı bir büyümeye geçmesini ön görmüyoruz. Olumlu bir beklentimiz, turizmde yaşanacak büyümenin içecek sektörü üzerine pozitif etki yapmasıdır. Öte yandan DİMES, kendi özgün stratejileri ve iş yapış şekilleri ile istikrarlı bir şekilde pazardan olumlu ayrışmaya devam edecek; büyüme ivmemizi sürdüreceğiz.”

DİMES’in en büyük rekabetçi avantajı, her zaman daha doğal ve insan için iyisini yapma azmimiz olacak

Avrupa’da kişi başına yıllık yaklaşık 22 litre olan meyve suyu tüketiminin, ülkemizde henüz 9 litre seviyesinde bulunduğunu vurgulayan Ozan Diren, “İçecekler içerisinde meyve suyunun payı dünya genelinde %10, Türkiye’de ise %6 düzeyinde. Ülkemizde 100 hanenin 94’üne giren meyve suyu, hanelere en çok giren soğuk içecek olma özelliği taşıyor. Bu rakamlar, Türkiye meyve suyu pazarının uzun vadeli büyüme potansiyelini güçlü bir şekilde işaret ediyor. Bu potansiyeli değerlendirirken, DİMES’in en büyük rekabetçi avantajı, her zaman daha doğal ve insan için iyisini yapma azmimiz olacak. Markamızın ürün geliştirme gücü, üretim kalitesi kadar, paydaşlarımız ve tüketicilerimiz nezdinde inşa ettiğimiz bu duygu ve düşünceler bütünü, bizi güçlü kılıyor. Bu bizim köklerimizden gelen ruhumuz, Doğaya ve İnsana Saygı temel değerimizden aldığımız, DNA’mızda yer etmiş bir yapısal gücümüzdür.”