Konya’da Hasat Şenliği “1000 Çiftçi 1000 Bereket”

0
1648
1000 Çiftçi 1000 Bereket Programi

Cargill “1000 Çiftçi 1000 Bereket” Programı, Konya’da Hasat Şenliği ile devam etti

Cargill, Türkiye’nin tarım alanında geniş kapsamlı, uzun soluklu bir sosyal ve dijital dönüşüm programı olarak hayata geçirdiği “1000 Çiftçi 1000 Bereket” Programı farklı etkinliklerle devam ediyor. Program kapsamında 15-16 Ekim tarihlerinde Konya’nın Çumra ilçesinde Hasat Şenliği yapıldı. Cargill, Ortadoğu, Türkiye ve Kuzey Afrika Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Kurumsal İletişim Direktörü Dr. Ediz Aksoy sahipliğinde organizasyonda projenin detayları paylaşıldı.

Cargill Konya Hasat Şenliği

1000’i aşkın çiftçiye doğrudan dokunarak sürdürülebilir katkı sağlıyor

2019 üretim sezonundan itibaren başlatılan ve üç sezona yayılması planlanan “1000 Çiftçi 1000 Bereket” programı ile Cargill, ülkemizde mısır ekimiyle geçimini sağlayan 1000’i aşkın çiftçiye doğrudan dokunarak, sürdürülebilir katkı sağlıyor. Program kapsamında çiftçilere eğitimler ve ürüne özel danışmanlık desteği veriyor. Programla, tarımda dijitalleşmenin yaygınlaşması, çiftçilerin teknolojiyle tarımı birleştirerek daha yüksek verim alması ve daha etkin iş yönetimi yapabilmesi hedefleniyor. Programa uygun üretim yapıldığı takdirde verimliliğin %12 civarında artış göstermesi bekleniyor.

Amaç bu sayede ülke ve çiftçi refahının artmasına katkıda bulunmak

Cargill’in en önemli amaçlarından bir tanesi de Türkiye’de tarımda 2017 yılında 51,8 milyar ABD Doları olarak gerçekleşen tarımsal hasılanın 2023 yılında 150 milyar ABD doları olması hedefiyle yürütülen çalışmalara katkıda bulunmak.

Cargill, programın ilk yılında Mersin, Adana, Konya, Karaman, İzmir, Manisa olmak üzere toplam 6 ilde mısır tarımı yapan 1000’i aşkın çiftçiye ulaşmayı hedefledi ve yoğun talep sonucunda 1200 çiftçiyi programa dahil etti. Programın ilk etabında Tarsus, Ceyhan, Seyhan, Karapınar, Ereğli, Karaman, Çumra ve Tire’de bir araya gelinen çiftçilere verim artırıcı uygulamalar anlatıldı ve finansal okuryazarlık eğitimi verildi.

Programın hayata geçirilmesinde Cargill’e paydaş olarak; Doktar, FODER ve EY (Ernst Young) destek veriyor. Cargill, iş sağlığı ve güvenliği alanında ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü’nde akademik çalışmalarına devam eden Doç. Dr. Yeşim Benal Öztekin’in desteğini alıyor.

Cargill hasat zamanı öncesinde ikinci etap çiftçi buluşmalarına başladı

Çiftçilerle yapılan toplantılara Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) uzmanları ve İSG alanında uzman akademisyenler de katıldı. Mısır tarımında güvenli ve sağlıklı çalışma ortamının oluşturulmasına katkı sunma hedefiyle kapsamı genişletilen program çerçevesinde çiftçilere İSG eğitimleri verildi.